Za izgradnju crkve Svete velikomučenice Nedjelje u Zavaitu prikupljeno 149.000 maraka

26.02.2024.

FOČA – Na prvom zavjetnom saboru Zavaita za izgradnju crkve Svete velikomučenice Nedjelje u Zavaitu kod Foče prikupljeno je ukupno 149.000 maraka. Organizatori i darodavci ujedinjeni u plemenitoj ideji -obnoviti duhovni život zapustjelog kraja.

Udruženim snagama, uz blagoslov mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, Zavaićani će dobiti dugo priželjkivanu bogomolju.

Dječački san da u svom kraju zazvone crkvena zvona ostvaruje Slavko Dunjić iz Gradiške, koji se sa velikom radošću prihvatio da bude jedan od darodavaca čije ime će biti upisano u ovaj veliki graditeljki poduhvat. Dunjić je nesebično darovao zvono od 326 kilograma i prilog za izgradnju hrama, što je, kaže, ostvarenje dugogodišnje želje njegove porodice.

-Vezan sam za rodni kraj, tu sam prve korake napravio, prva slova naučio, i zato želim da se jednog dana na tom mjestu zajedno sa stanovništvom tog kraja i Bogu pomolim. Vjerujem da će ubrzo doći dan da zazvone ta crkvena zvona i pozovu ljude čitavog tog kraja na molitvu. Pozvao bih sve one koji imaju veze sa Zavaitom, a ima nas širom svijeta, da se odazovu i pomognu gradnju ove bogomolje-kazao je Dunjić.

Početkom septembra prošle godine mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenicima, osveštao je zemljište i Časni krst na mjestu budućeg oltara, gdje će u svojoj ljepoti izratsi hram dimenzija od 60 metara kvadratnih, sa osnovom upisanog krsta dužine od skoro 15 metara i širine oko 12 metara kvadratnih. LJepotu ove svetinje u sredini upisanog krsta, iznad hramovne lađe, krasiće kupola visoka deset metara. U gorostasnom krajoliku hram je čekao svoje vrijeme i mjesto da se s njim saživi i da okuplja vjerni narod uz molitveno zastupništvo nebeske zaštitnice Svete velikomučenice Nedjelje.

-Crkva je mnogo važna našem narod, posebno u opustjelim krajevima, jer je crkva ta koja vraća narod, okuplja ga u zajednici i molitvi. Raduje nas veliki broj priložnika koji svojim darom, podrškom i aktivnostima idu ka istom cilju, što skorijoj izgradnji crkve u Zavaitu-rekao je paroh tetimski, jerej Miloš Janjić.

Prvi put je da u bogomspasavanoj Mitropoliji dabrobosanskoj niče hram u slavu Svete velikomučenice Nedjelje. Da ništa nije slučajno, svjedoče priče potomaka da je Sveta Nedjelja u Zavait došla sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je njenu ikonu donio Neđeljko Kunarac predsjednik tadašnje Srpske pravoslavne crkvene opštine tetimske, iz Bogorodičinog vrta-Svete gore atonske iz manastira Hilandar. Od ustanovljenja ideje o gradnji, osveštanja temelja, prikupljanja sredstava, pred Građevinskim odborom mnoge su obaveze.

-Poslije osvećenja, krenuli su radovi i teku planiranom dinamikom. Urađeni su pripremni radovi za izgradnju temelja, hidroizolacija, beton podložni i drugo, a sada treba da se nastavi gradnja sa temeljima. Poslije toga, nastavljamo dalje sa zidanjem, uz pomoć cijele zajednice i dobrotvora-kazao je predsjednik Građevinskog odbora, Bratislav Matović.

Saboru Zavaita u Foči odazvao se veliki broj zvanica iz političkog, privrednog, javnog i kulturnog života ove i drugih lokalnih zajednica iz Srpske i regiona. Podršku gradnji dala je i Opština Foča u iznosu od 10.000 maraka. Načelnik opštine Milan Vukadinović najavio je i dodatnu finansijsku podršku kako bi posao što prije bio priveden kraju.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su guslari, etno i pjevačke grupe, KUD Foča i pjevač Baja Mali Knindža.

Radio Foča, Radmila Prvulović