Dobar početak sezone Snježana Obradovića atletičara iz Rogatice

27.03.2024.

IZ MOSTARA SVIJETLA OBRAZA

ROGATICA – Snježan Obradović (35) iz Rogatice, poznati atletičar u trkama na srednje pruge, uspješno je startovao u ovoj godini . Na ovih , subota 23. marta, održanom osmom „Mostar Half maratonu“ u Mostaru, u konkurenciji preko 2000 najboljih maratonaca iz 52 zemlje  Evrope i svijeta, osvojio je izvanredno 12 mjesto pretrčavši 21 kilometar,  staze koja ide preko šest mostova i pored najljepših dijelova grada  i prirodnih i kulturnih znamenitosti grada na Neretvi,  za 1 sat, 13 minuta i 20 sekundi. To je njegov najbolji rezultat, ali i Republike Srpske i treće u BiH na ovom takmičenju,  priča Obradović,  koji se atletikom i trčanjem  do 2017. godine na srednjim prugama, a kasnije na polumaratonu i maratonu,  bavi od prvih dana osnovne škole i kući i svom  Srpskom atletskom klubu u Rogatici donio brojne diplome i pehare.

Uspjeh na trci u Mostaru, kazuje još on, za mene značajan i po tome da sam iza pobjednika (tri takmičara iz Kenije), koji je trku istrčao za 1 sat, 7 minuta i 48 sekudi, zaostao manje od 7 minuta.

Inače, ovim uspjehom Obradović je pokazao da nije još za penziju i da će se o njemu kao polumaratoncu, pa donekle i maratoncu, još čuti. Ovo tim prije što ovaj zaljubljenik u atletriku i dalje marljivo trenira i skoro svakog dana može se naći na tartan stazi Sportsko-rekreativnog centra „9. januar“ u Rogatici kako „radi“ po stručnim uputama trenera Gorana Ješića, takođe poznatog atletičara iz Rogatice.

Najnovija trka u Mostaru samo je kontinuitet rada Snežana Obradovića. Posljednja, početkom oktobra  prošej godine, bilo je učešće na Vils ultramaratonu u Sarajevu, koja se trčala šest sati na kružnoj stazi – Vilsonovo šetalište uz rijeku Miljacku.  Obradović je pretrčavši 71 kilometr i 793 metra osvojio treće mjesto i taj rezultat ga je doveo na drugfo mjesto u BiH od kada se trči ultramaraton. Sve u svemu, rezultati za pohvaliu. To tim prije što je  ovaj zaljubljenik u atletiku nezaposlen i u vlastitoj režiji, ili podršku prijatelja, ide na takmičenja sa kojih se u većini slučajeva vraća svijetla  obraza  i okićen diplomama i peharima za uspješan nastup. I,  posebno što je važno, uspješno pronosi ime svoga kluba i Rogatice kao grada i opštine.

I u Mostar, prije nekoliko dana, išao je o svom  trošku i podršku prijatelja.

Tekst i foto: Sreten Mitrović