Ideja sa se podigne spomenik Dragiši Nedoviću

21.03.2024.

VIŠEGRAD – Višegrađani imaju želju da se oduže autoru i kompozitoru pjesme „U lijepom starom gradu Višegradu“ Dragiši Nedoviću, koji je opjevao grad i da mu podignu spomenik na brdu Bikavac u saradnji sa Kragujevcom, koji povezuje ova dva grada, zaključeno je danas na sastanku u opštini Višegrad.

Načelnik opštine Mladen Đurević rekao je da mu je zadovoljstvo što je ugostio autora knjiga o Dragiši Nedoviću, profesora Dragana Bataveljića iz Kragujevca, koji ima želju da ovaj umjetnik dobije spomenik koji zaslužuje.

„Prije šest ili sedam godina, opština je u saradnji sa gradom Kragujevcom izrazila želju da se oduži ovom umjetniku koji je u Višegradu služio vojni rok i napisao pjesmu našem gradu i svojoj nesrećnoj ljubavi Kiki. Nadam se da ćemo u narednom periodu ponovo uspostaviti kontakt sa gradom Kragujevac, kako bi zajedno realizovali ovaj projekat“, istakao je Đurević.

On je napomenuo da će opština Višegrad preuzeti na sebe pripremne radove i dokumentaciju koja je potrebna, a da će sve dalje dogovoriti sa Kragujevcom, jer Višegrad i Kragujevac vezuje umjetnik Nedović.

Profesor na Pravnom fakultetu u Kragujevcu Dragan Bataveljić rekao je da je Nedović opjevao Višegrad i da zaslužuje da dobije spomenik na Bikavcu i da je ovo prilika da se povežu Kragujevac i Višegrad.

„Ta ideja postoji dugo vremena, 2018. godine su bile komunikacije između ova dva grada. Nadamo se da ćemo u što skorije vreme realizovati našu ideju“, istakao je Bataveljić.

Vajar Toma Komatina koji je bio na sastanku u opštini rekao je da je našao idejno rješenje da predstavi Dragišu Nedovića.

„U jednom idejnom rešenju Dragiša Nedović je prikazan dok svira gitaru, a na drugoj kao svetski putnik koji čega autobus koji ga vozi iz Kragujevca za Višegrad“, istakao je Komatina.

Dragiša Nedović je rođen 1916. u Kragujevcu, gdje je i umro 1966. Sa gitarom je prokrstario čitavu bivšu Jugoslaviju.

SRNA - Jovana Borovčanin