Iz Udruženja penzionera  Rogatici – „Kuća spasa“ za najugroženije

28.03.2024.

ROGATICA – Udruženje penzionera u Rogatici okuplja u prosjeku oko 2100 članova, koliko ih plaća članarinu, organizovanih u 13 mjesnih odbora od kojih su dva u Rogatici, ostalih 11 po sjedištima seoskih mjesnih zajednica na području opštine.

Osnovna njihova zadaća je briga o penzionerima od dolaska u udruženje do kraja njihovog trećeg životnog doba kroz pravnu pomoć i solidarnu finansijsku podršku iz sredstava koja se prikupljaju  od članarine, koja od polovine  prošle godine iznosi 4 marke mjesečno, pomoći Opštinske uprave, donacija i „ostalih“ prihoda.

Po tim osnovama tokom prošle,  2023,. godine, reče predsjednik Udruženja Tomislav Hršum, na ovih dana održanoj godišnjoj skupštini, prikupilo se nešto više od 113.000 maraka. Najviše od članarine 91,7 hiljada, ili 98,5 posto. Tu je donacija iz budžeta opštine 20.000, razne  donacije 2.000 i „ostali“ prihodi 1.440 maraka.

Njihova raspodjela, dodao je Hšum, vršena je na osnovu pozitivnih akata Udruženja, i najviše je izdvojeno za pomoć najugroženijim penzionerima po raznim osnovama, preko 99,5 hiljada maraka, što je skoro 90 posto od ukupno prikupljenih sredstava.

U podjeli „ukupnog prihoda“ Udruženja, u neku ruku „kuće spasa“ za najugroženije, najviše sredstava, preko 34.500 maraka otišlo je na naknade troškova sahrana 83 umrla penzionera i 6 članova njihovih porodica, uglavnom supruga. Za pomoć 138 penzionerima tokom liječenja u bolnicama  i kupovinu lijekova  do iznosa od 80 maraka isplaćeno je 11.000 maraka. Bilo je i 7 posjeta bolesnim i porodicama umrlih penzionera. Po tom osnovu isplaćeno je skromnih 157 maraka, ali je zato Udruženje kod Šumskog gazdinstva (ŠG) „Sjemeć“  posredovalo da 225 penzionera dobije ogrjeno drvo za zimu po nešto  povoljnijim uslovima i na otplatu u šest rata.

Uz to, prošle godine, opet podsredstvom Udruženja, 10 rogatičkih penzionera bilo je na banjskom liječenju o trošku Vlade Srpske, a 73 ih je koristilo banje  uz popust na cijeni do 10 posto uz plaćanje u 8 odloženih rata.

I prošle godine, dodao je Hršum, po tradiciji Udruženje je organizovalo izlet „u nepoznato“ za penzionere. Ovoga puta 48 penzionnera nije daleko išlo – – do Starog Broda i Spomen kompleksa koji čuva uspomene na preko 6000 u najtežim  mukama umorenih Srba u kanjonu Drine proljeća 1942. godine.

Bio je to, sa zadovoljstvom priča Hršum, pun pogodak organizatora izleta. Jer, iako je Stari Brod, tu na domak Rogatice, kojoj i inače teritorijalno pripada, i Višegrada, za većinu izletnika prvi put da borave u ovom mjestu pijeteta  i da odaju poštu stradalim među kojima su najvećim dijelom bile žene,  djeca i starci oba pola, kazao je trenutno prvi među penzionerima u Rogatici.

Tekst i foto: Sreten Mitrović