Mališani iz vrtića „Neven“ posjetili Narodnu biblioteku „Ivo Andrić“

21.03.2024.

VIŠEGRAD – Narodna biblioteka „Ivo Andrić“ ugostila je danas oko 60 mališana iz vrtića „Neven“, kojima je održano kratko predavanje o biblioteci, Svjetskom danu poezije, a svi koji su željeli mogli su se i učlaniti besplatno u biblioteku.

Bibliotekar Ivana Mačar rekla je da su početak proljeća i „Svjetski dan poezije“ prava prilika da se djeca ovog uzrasta upoznaju sa značajem književnosti i čitanja.

„Djeca su nama recitovala ali i mi njima kako bismo pokazali koliko volimo poeziju. Upoznali smo ih sa knjižnim fondom, sa onim šta je biblioteka, da se tu čuvaju i posuđuju knjige“ istakla je Mačar naglasivši da se rad biblitekara sa djecom umnogome razlikuje od onog sa odraslima jer zahtjeva mnogo strpljenja i odgovora na mnogobrojna pitanja kako bi postali zainteresovani za čitanje.

Ona je napomenula da je učlanjenje za svu djecu do devetog razreda besplatno.

Direktor obdaništa „Neven“ Danka Mitrović rekla je da je značajno ljubav prema knjigama prenijeti djeci i da samo zajedničkim snagama svih u procesu vaspitanja i obrazovanja djecu mogu podstaći da više čitaju.

Saradnik za vaspitno obrazovni rad obdaništa „Neven“ Sanja Kujundžić Tasić rekla je da su djeca uživala u posjeti biblioteci.

„Poezija igra ključnu ulogu u vrtićkom okruženju jer doprinosi sveukupnom razvoju djeteta; emocionalnom, socijalnom, estetskom, te razvoju slušanja i koncentracije. Cilj ove aktivnosti je unaprijeđenje razvoja govora, samopouzdanja i socijanih vještina djeteta“ rekla je Kujundžić Tasić.

SRNA - Jovana Borovčanin