Nemanjići ostavili neizbrisiv trag u srpskoj istoriji

17.03.2024.

ANDRIĆGRAD – U cjelokupnom hrišćanskom svijetu teško je naći lozu kao što su Nemanjići – utemeljivači Srpske pravoslavne crkve koji su ostavili neizbrisiv trag u srpskoj istoriji, rekao je protojerej stavrofor Rajko Cvjetković u Andrićgradu na obilježavanju 910 godina od rođenja Stefana Nemanje.

Na prigodnom programu u Andrićgradu, u organizaciji Guslarskog društva „Rade Jamina“ iz Višegrada, učestvovali su učenici osnovne škole i mladi guslari.

Predsjednik ovog društva Darko Lečić rekao je da je 910 godina od rođenja Stefana Nemanje jedan od najznačajnih jubileja za srpski narod, jer je on rodonačelnik dinastije Nemanjića i osnivač srpske države u pravom smislu te riječi.

„Srpska država je najveći uspon doživjela za vrijeme vladavine dinastije Nemanjića koja je dala 11 vladara, počevši od velikog župana Stefana Nemanje do cara Uroša Nejakog“, naveo je Lečić.

On je istakao da je Savez guslara Republike Srpske, Srbije i Crne Gore organizacija koja povezuje sve srpske zemlje u jednu cjelinu.

Lečić je rekao da je u obilježavanju ovog jubileja najviše prostora dato najmlađim učesnicima.

U muzičko-scenskom dijelu programa nastupili su mladi guslari Marko Ružić, Luka Matović i Miloš Drakul i učenici trećeg razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ pod mentorstvom učiteljice Mirjane Topalović.

Manifestaciji, koja je sinoć održana pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, opštine Višegrad i predzeća „Hidroelektrane na Drini“, prisustvovao je i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević koji je zahvalio organizatorima na ovom veličanstvenom događaju.

SRNA - Jovana Borovčanin