Proljećno uređivanje Rogatice i okoline

23.03.2024.

POTKRESIVANJE DRVOREDA U PRVOM PLANU

ROGATICA –  Godinama Rogatica kotira kao mjesto zelenila i uvijek čistih ulica, trgova i trotoara. Tome svake godine doprinosi uobičajeno proljećno sređivanje drvoreda i drugog rastinja  pored ulica i na ostalim javnim površinama. To posebno važi za rastinje u Ulici Srpske sloge koja Rogaticu kao urbano mjesto dijeli po dužini, a to će reći od ulaza iz pravca Sokoca i Sarajeva do izlaza prema Mesićima i Ustriprači, u dužini od skoro dva kilometra.

Duž ove velike i lijepe ulice, koja je glavna arterija cijelog mjesta, sa obje strane, posađena su razna stabla drveća, među kome je najviše bagrema. Njihove krošnje već uveliko čine prelijep ambilent  i sa alejama različitih vrsta cvijeća, prvenstveno u centru Rogatice, predstavljaju pravu botaničku baštu o kojoj brinu radnici Javnog komunalnog preduzeća „Vrela Seljani“, svrstavaju je u red čistih  i ljepših mjesta u ovom dijelu Republike Srpske pa i cijele BiH.

Da će tako i ostati ove i narednih godina najavljuju radovi koji se u  ove proljećne dane u režiji Opštinmske uprave i načelnika Milorada Jagodića izvode na uređenju grada. Počelo je ovih dana na potkresivanju  drvoreda duž ulica, parkova i drugih javnih i privatnih zelenih površina. 

           Na tom lijepom, ali pomalo i rizičnom,  poslu udruženo rade radnici preduzeća „Vrela Seljani“, Centra za kulturu i Vatrogasne jedinicde sa specijalnim vozilom na kome je korpa za radove na visini. Sve se odvija pod budnim okom radnika Odjeljenja za inspekcijske poslove Opštinske uprave i posao ide dobro. Svaki dio okresanog stabla odmah se kupi i tovari  na posebno angažovano teretno vozilo i odvozi na ranije određenu deponiju

            Slijedi čišćenje iverja i sitnih grančica i eto ljepote, priča Željka Kojić, načenica Odjeljenja za inspekcijske poslove, i dodaje da su u toku radovi u Ulici Srpske sloge, a zatim se prelazi na ulicu Pere Kosorića, Radomira Neškovića, Slavka Gluhovća i malim poprečnim ulicama koje izlaze na glavnu i ostale „veće“ ulice u gradu.

Cilj je, dodaje Kojićeva, da na ovaj način uz  ostle akcije koje paralelno provodimo, dobijemo ljepšu sliku Rogatice i okoline. Tome je namijenjen i nedavno zasađen drvored sa 36  mladih stabala javora  pored nedavno asfaltiranog  šetališta na lijevoj obali Rakitnice od mosta Zakula  do ušća potoka Sućeska u Rakitnicu kod nove stambene zgrade za izbjegla i raseljena lica u naselju Gračanica.

Uz to, opet na račun Opštinske uprave, u toku je i čišćenje terena oko svih vrsta puteva – magistralni, regionalni i lokalni, širom opštine. I, opet, cilj je – ljepši i zanimljiviji život sadašnjim i buduđim generacijama u opštini,  rekoše u Opštinskoj upravi.

Tekst i foto: Sreten Mitrović