Višegrađani domaćini treće etape biciklističke trke „Beograd – Banja Luka“

06.03.2024.

VIŠEGRAD – Višegrad će 20. aprila biti domaćin treće etape Međunarodne biciklističke trke „Beograd-Banjaluka“, što je potvrđeno sporazumom koji su danas potpisali načelnik opštine Mladen Đurević i direktor Biciklističkog saveza Republike Srpske Vladimir Kuvalja.

Kuvalja je naveo da je 20. aprila start iz Višegrada i da je riječ o najtežoj etapi, jer će se takmičari tokom trke popeti na visinu od 7.700 metara.

On je pojasnio da će Višegrad u stvari biti promoter trke koja će ove godine startovati pod sloganom „Srbija i Republika Srpska zajedno“.

„Kada dođete u Višegrad vidite Republiku Srpsku u malom, ali ono što Višegrad daje jeste svijet u malom i učinićemo sve da ljetni kamp Biciklističkog saveza Republike Srpske bude premješten u ovaj grad koji ima šta da predstavi“, rekao je Kuvalja.

Đurević ne sumnja da će 20. aprila biti dobri domaćini i očekuje da veče ranije hoteli budu puni.

„Naša obaveza je obezbjeđenje smještaja, a očekujemo 300 ljudi što za nas mnogo znači i učinićemo sve da oni ponesu najljepše utiske iz našeg grada“, istakao je Đurević.

On je istakao da je trka, uz „Licidersko srce“ i uskotračnu prugu koja predstavlja fizičku vezu sa Srbijom, jedna značajna veza i da Višegrad spremno dočekuje učesnike, smatrajući to izvanrednom prilikom da predstavi sve ljepote ovoga kraja.

Rudo je prolazni cilj ovogodišnje trke i, prema riječima zamjenika načelnika opštine Jovice Vidakovića, spremno dočekuje bicikliste i predstaviće im novootvoreni hotel i svojevrsnu atrakciju – „Vodenog ćiru“.

Izvršni direktor Biciklističkog saveza Republike Srpske Goran Guska istakao je da je za sportiste ovo teška etapa i veoma zahtjevna u bezbjednosnom smislu.

„Mi ne sumnjamo da ćemo, kao i do sada, imati izvanrednu saradnju sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i da će se svi učesnici osjećati bezbjedno“, naglasio je Guska.

Oko 175 biciklista sa svih kontinenata tradicionalno će krenuti iz Beograda 18. aprila, a cilj prve etape biće u Bijeljini.

Dan kasnije vozi se etapa od Zvornika do Vlasenice, a potom slijedi najteža, treća etapa od Višegrada do Jahorine preko Rudog i Sokoca. Posljednja etapa na programu je 21. aprila od Doboja do Banjaluke.

SRNA - Jovana Borovčanin