„Višegradska staza“ 7. i 8. juna

27.03.2024.

VIŠEGRAD – Tradicionalna kulturna manifestacija „Višegradska staza“, posvećena nobelovcu Ivi Andriću, biće održana 7. i 8. juna, dogovoreno je danas na sastanku Organizacionog odbora ove manifestacije.

Manifestacija će početi polaganjem cvijeća na Andrićev spomenik kod Ćuprije na Drini i u Andrićgradu, a nastaviće se Susretima bibliotekara Republike Srpske.

Iz Organizacionog odbora su najavili da će u programu Staze učestvovati učenici Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“, dok će za učenike Osnovne škole „Vuk Karadžić“ biti organizovan „Čas o Andriću“ u Spomen-učionici Ivo Andrić.

Biće promovisana i foto-monografija „Andrić i Višegrad“, a na svečanoj akademiji očekuju se književnici iz Herceg Novog i Beograda, kao trajna veza Andrića sa gradovima u kojima je boravio.

Prema programu, manifestaciju će 7. juna otvoriti predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a obratiće se i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i predstavnik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“.

U umjetničkom dijelu programa učestvovaće Vesna Dimić i Biljana Petković.

Narednog dana „Višegradske staze“ biće organizovano pjesničko veče na višegradskoj ćupriji, kao i pjesničko veče Književnog kluba „Most“ iz Višegrada, te promocija zbirke priča „Hangar za snove“ Darka Tuševljakovića, dobitnika Andrićeve nagrade za 2022. godinu.

Manifestacija će biti zatvorena pozorišnom predstavom glumice Vesne Stanković.

Kulturnu manifestaciju „Višegradska staza“ organizuje opština Višegrad, u saradnji sa kulturnim ustanovama.

SRNA - Jovana Borovčanin