Višegradski festival ulične umjetnosti

26.03.2024.

Saopštenje Udruženja Građana Eko Centar:

Uzbuđeni smo što možemo da najavimo naš predstojeći događaj, Višegradski festival ulične umjetnosti, koji će se održati u maju mjesecu ove godine. Ovaj festival ima za cilj da proslavi živahan duh našeg grada kroz transformativnu snagu ulične umjetnosti. Ulična umjetnost, kao što možda znate, obuhvata širok spektar umjetničkih izraza, uključujući murale, grafite, instalacije i performanse, što sve doprinosi vizuelnom i kulturnom pejzažu naše zajednice.

Ulična umjetnost ima poseban značaj za Višegrad. Kao grad bogat istorijom i nasleđem, verujemo da je prihvatanje savremenih oblika umjetničkog izražavanja od suštinskog značaja za njegovanje dijaloga, promovisanje društvene kohezije i privlačenje posjetilaca iz bliže i dalje okoline. Višegradski festival ulične umetnosti nastoji da angažuje lokalne umetnike, stanovnike i posetioce podjednako u proslavi kreativnosti i različitosti.

Murali često istražuju širok spektar tema, uključujući društvene i političke komentare, kulturno nasleđe, prirodu, fantaziju i još mnogo toga. Oni mogu poslužiti kao oblik pripovedanja ili kao sredstvo za prenošenje određene poruke publici. Planirana tema ovogodišnjeg festivala je „PRIRODA I DRUŠTVO“.

Angažovanje zajednice: Murali imaju moć da angažuju i osnaže zajednice odražavajući lokalni identitet, vrednosti i težnje. Mnogi projekti murala uključuju saradnju između umetnika i članova zajednice, omogućavajući stanovnicima da učestvuju u procesu stvaranja i daju doprinos svojim idejama i perspektivama.

Urbana revitalizacija: Murali igraju značajnu ulogu u revitalizaciji urbanih prostora pretvarajući blage ili zapuštene zidove u živopisna umetnička dela. Oni mogu da udahnu novi život kvartovima, privuku posjetioce i stimulišu ekonomsku aktivnost kreiranjem vizuelno privlačnih destinacija.

PAŽNjA:
NA SLIKAMA SU SAMO PRIKAZANI MOCKUP-OVI KAKO BI NAŠ GRAD MOGAO DA IZGLEDA, I OVI RADOVI SE NEĆE NAĆI NA OVOGODIŠNjEM FESTIVALU.

Link za donacije ⬇️
https://gofund.me/7012de3b