Besplatno školovanje u Rusiji

19.04.2024.

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu održana je prezentacija besplatnih ruskih stipendija za višegradske srednjoškolce o kojoj je govorio bivši stipendista Vlade Ruske Federacije Vojislav Milić iz Požege, koji je u Moskvi završio master studije.

„Stipendija podrazumijeva zagarantovano mjesto na budžetu, upis bez prijemnog ispita, osim za smjerove kulture i umjetnosti, zagarantovano mjesto u studentskom domu, besplatne knjige i malu novčanu stipendiju koja pokriva troškove studentskog doma i telefona. Ishrana je jedini trošak u obavezi studenta a olakšica pri tome je velika mogućnost povremenog rada uz studiranje“, rekao je Milić.

On je istakao da ruske stipendije pokrivaju sve naučne oblasti u više od 500 državnih univerziteta širom Rusije.

„Vlada Ruske Federacije godišnje izdvaja 15.000 stipendija u cijeli svijet za osnovne, master i doktorske studije a 150 stipendija je planirano za srpske stipendiste. Što se konkursa tiče, nema nekih posebnih uslova, kada je u pitanju uspjeh u prethodnom obrazovanju, niti su problem starosne granice, a preduslov za dobijanje stipendije nije ni znanje ruskog jezika, jer se dobija takozvana nulta godina za učenje ruskog jezika“, naglasio je Milić.

On je napomenuo da je ruska diploma priznata u Srbiji i Republici Srpskoj.

Po završetku studiranja, studenti nisu obavezni vraćati stipendije, a mogućnost zapošljavanja je po želji na slobodnom tržištu rada.

Milić je posebno ukazao učesnicima predavanja da Ivanovski državni univerzitet svake godine organizuje besplatnu ljetnju školu ruskog jezika i kulture u trajanju od tri sedmice.

Tokom predavanja, višegradski srednjoškolci upoznati su sa ruskom istorijom, kulturom i tradicijom.

SRNA - Jovana Borovčanin