Dragana Delić, iz Rogatice, predsjednica Konferencije mladih Crvenog krsta RS

13.04.2024.

VOLONTERSKI RAD DONIO ZADOVOLJSTVO

ROGATICA – Kad sam bila osnovac, sa nepunih 10 godina, postala sam član podmlatka Crvenog krsta pri Opštinskoj konferenciji u Rogatici, ali ne da statiram, nego da u granicama mojih mogućnosti, doprinesem radu ove humanitarne organizacije, priča Dragana Delić (23) iz Rogatice, koja je kao dugogodišnji volontrerski aktivista trenutno aktuelni predsjednik Konferencije mladih Crvenog krsta Republike Srpske.

Počela sam, dodaje ona, u sekciji prve pomoći i tu sam osjetila da je to moja životna preokupacija za „ubijanje“ slobodnog vremena. Da bi odgovorila zahtjevima ovog humanitarnog, na osnovama volonterskog rada, još dok sam bila osnovac u školi „Sveti Sava“ u Rogatici, prošla sam kroz više različitih kurseva i druge vrste obuke prve medicinnske pomoći. Nastavila sam i kao srednjoškolka u Srednjoškolskom centru „27. januar“ u Rogatici, s tim da sam bila starija i ozbiljnije shvatila značaj prve pomoći u slučaju za „nedaj bože“ da zatreba.

I idući iz kursa u kurs, iz vježbe u vježbu u okviru moje „matične kuće“ – Opštinskog odbora i Konferencije Crvenog krsta u Rogatici, regiji i šire, ja postah instruktor za prvu pomoć, disteminaciju (mentalno zdravlje) i trafiking (borba protibv trgovine ljudima), a time i zvanje nacionalnog instruktora prve pomoći, kao najveći „čin“ za oblast prve pomoći svih nivoa.

To je, po mom skromnom mišljenju, bilo i presudno da kao volonterka sa skoro 15 godina „staža“ dođem u poziciju da budem predložena i izabrana za predsjednicu Konferencije mladih Crvenog krsta Republike Srpske. To je za mene velika čast, ali i obaveza. Pokušaću da u granicama mojih mogućnosti i znanja, opravdam ukazano povjerenje.

Inače, kazuje još Dragana, ja sam zadovoljna svojim opredjeljenjem da sa misijom Crvenog krsta provedem dio svoga života. Ona mi je pomogla da proširim lične vidike i steknem brojne prijatelje i poznanike ne samo u našoj Republici Srpskoj, nego i cijeloj BiH i znatno šire. Zahvaljujući Crvenom krstu, iako u stalnom statusu volontera, obišla sam pola svijeta, boravila u međunarodnom kampu Torse Vedras u Portugalu, u kome sam bila jedina ispred mladih Crvenog krsta Srpske i bila jedna od nas dvoje iz cijele BiH. Boravila sam i u gradu Solferino u Italiji, a ovih dana pripremam se i za odlazak na kamp u Turskoj. Uz to, opet posredstvom Crvenog krsta, boravila sam i u Španiji, na Kipru, a da ne govorim o Srbiji i ostalim republikama bivše nam Juge.

Otuda i moj poziv mladim – uključite se u Crveni krst kao pokret i organizaciju koja širom otvara vrata humanistima od lokala do svijeta kome ovaj rad, čini se, sve više treba ili će trebati. Jer, zadatak Crvenog krsta nije samo da preužamo pomoć, nego i ostvarujemo ideale humanosti, solidarnosti i dobrote i da se mladi međusobno podržavaju i oblikuju zajednicu.

Kao jedina volonterka iz Republike Srpske Dragana je i član radne grupe pod ugovorom na izradi pravila za prvu pomoć koja će se koristiti u Crvenom krstu/Križu BiH, odnosno BiH kao cjelini.

Pored aktivnog rada u Crvenom krstu, Dragana je i dobar student. U ovoj godini nada se da će okončati studij Politikologije i međunarodnih odnosa na Filozofskom fakultetu u Palama. To govori da se radi o vrijednoj djevojci koju prati upornost i želja za više i bolje, reče sekretar Opštinskog odbora Crvenog krsta u Rogatici Vesna Ristić uz napomenu da bi neku svoju Draganu poželjeli da imaju i mnogi drugi, jer je ona primjer i putokaz mladim prema uspjehu u svim sferama života i rada.

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Sreten i arhiva Dragane Delić