Ković: Danas se odlučuje šta je Srpskoj relevantno, a šta irelevantno

10.04.2024.

ANDRIĆGRAD – Istoričar Miloš Ković istakao je na predavanju u Andrićevom institutu u Andrićgradu, da svako vrijeme ima svoju istoriju i postavlja svoja pitanja prošlosti, a da se danas odlučuje o tome šta je u srpskoj prošlosti relevantno ili irelevantno.

„Socijalistička Jugoslavija, Kraljevina SHS, imale su svoju istoriografiju kao i Kraljevina Srbija, Kraljevina Crna Gora, BiH je pod austrougarskom okupacijom imala jedan vid istoriografije, a šta je danas srpska istoriografija, čime se bavi, šta su njeni metodi i koje su joj perspektive. Danas živimo u vremenu ozbiljne i duboke krize srpske istoriografije i ona u ovom trenutku pokušava da prati zapadnu“, naglasio je Ković.

On je napomenuo da je to tako još od samih početaka srpske istoriografije iz ranog 19. vijeka.

„Kada se kaže istoriografija, misli se na istoriju koja se piše u institutima, na univerzitetima i u drugim naučnim institucijama. Istorijom se bavimo svi, ali ovde je reč o zanatu istoričara“, ocjenjuje Ković.

Prema njegovim riječima, s tim u vezi i na ovom predavanju govoreno je o tome koji su to zapadni obrasci koje je srpska istoriografija pratila, a postavljeno je i pitanje šta će srpska istoriografija biti sutra.

Predavanje je otvorio direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica koji je u svom obraćanju istakao da Miloš Ković nije samo istoričar koji se bavi istorijskim faktima i čovjek koji u okvirima naknadne svjesti tumači ono što je važno da se zna i što je propušteno u školi ili na fakultetu.

„Njegova riječ živi kao svjedočenje o onome što mi živimo i o onome što nas čeka“, dodao je Kusturica.

Prisutnima se obratio i sveštenik Darko Đogo ističući da je Miloš Ković svojevrsni relikt 19. vijeka u najpozitivnijem smislu.

„Ković je čovjek koji je ponio svoj srpski identitet u svijet gdje je u arhivama istražio suštinu zapadne civilizacije i zapadnog univerzitetskog života i vratio se nama da se bori i predaje srpskoj djeci istoriju““, rekao je Đogo.

On je istakao da danas nije lako biti istoričar među Srbima zato što svako ima osjećaj da je samim rođenjem bar pomalo istoričar.

Miloš Ković srpski je istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a oblasti njegovog istraživanja su Međunarodni odnosi i istorija političkih ideja.

Na večerašnjoj tribini tema predavanja bila je i tema šta je srpska istoriografija danas i kakve su njene perspektive.

SRNA - Jovana Borovčanin