Obilježen Dan ruskih dobrovoljaca

12.04.2024.

VIŠEGRAD – Spomenik ruskim dobrovoljcima u Višegradu simbol je njihovog junaštva i pogibije za ideal slobode i sve dok živi sjećanje na njih živjeće i Republika Srpska, poručio je danas predsjednik republičke Boračke organizacije Radan Ostojić.

Ostojić je danas u Višegradu, na obilježavanju Dana ruskih dobrovoljaca, istakao da su braća Rusi prevalili hiljade kilometara da bi došli da se bore sa srpskim narodom.

„Zasluge su rečene herojstvom, junaštvom i žrtvom, životima i dijelovima tijela“, istakao je Ostojić.

Predsjednik Udruženja građana Srpsko-ruska zajednica „Zavet“ Savo Cvjetinović rekao je da broj ruskih dobrovoljaca nije bio toliki da su mogli uticati na ishod rata, ali su mnogo učinili u moralnom pogledu.

„Bili su značajni zbog toga da u to vrijeme, kada smo bili usamljeni, imamo podršku ruskih dobrovoljaca“, dodao je Cvjetinović.

Ruski dobrovoljac Aleksandar Kravčenko, koji je bio u Višegradu 1992. godine, rekao je da ga je na dolazak u Srpsku navelo patriotsko osjećanje prema srpskom narodu i borba protiv nepravde.

„Želio sam da svojim učešćem svjedočim da je Rusija ipak sa srpskim narodom“, dodao je Kravčenko.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je pomoć ruskih dobrovoljaca bila nemjerljiva, te ukazao na bratsku ljubav, slogu i jedinstvo dva naroda i na zajedničku misiju na očuvanju pravoslavlja.

On je napomenuo da su ruski dobrovoljci, koji su se borili pod komandom Vojske Republike Srpske većinom u jedinicama Sarajevsko-romanijskog korpusa, u svojim redovima njegovali ideju pravoslavne ruske vojske.

Na vojničkom groblju Megdan služen je pomen i položeni su vijenci na spomenik ruskim dobrovoljcima.

Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno.

U opštini Višegrad sahranjeno je šest ruskih dobrovoljaca, u Miljevićima 12, po jedan u Bileći i Milićima, dok su posmrtni ostaci ostalih ekshumirani i preneseni u Rusiju.

Dan ruskih dobrovoljaca uvršten je u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske.

SRNA - Jovana Borovčanin