Prolazna ocjena radu načelniku opštine

04.04.2024.

Skupština opštine Rogatica

ROGATICA – Rad Opštinske uprave u Rogatici predvođene načelnikom Miloradom Jagodićem prošle godine odvijao se preko šest organizacionih jedinica u kojim su kabinet načelnika i pet opštinskih odjeljenja. Efikasnost u radu je na zavidnom nivou. Potvrđeno je to i pozitivnom ocjenom vanjskih, nezavisnih kontrola u primjeni standarda ISO 9001-2015, rečeno je danas, 4. aprila, na 31.redovnoj sjednici Skupštine opštine (SO-e) na kojoj je među 15 tačaka dnevnog reda bio i izvještaj načelnika opštine i Opštinske uprave tokom 2023. godine i usvojen većinom glasova prisutnih odbornika.

Istaknuto je, a SO-e potvrdila, da je samo kabinet načelnika riješio 880 različitih predmeta, a sam načelnik donio pet pravilnika, dva kolektivna ugovora, po jedan poslovnik i program, dva plana, 14 rješenja, pet zaključaka i čak 598 različitih odluka. Podnesen je jedan izvještaj i potpisano 15 ugovora, četiri sporazuma i pripremio niz drugih dokumenata koje je razmatrala SO-e.

Zapaženu aktivnost imala su i sva odjeljenja. Tako je, samo primjera radi, Odjeljenje za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti, kroz realizaciju više projekata od posebnog interesa za opštinu. Među njima je projekat snadbjevanja vodom i kanalizacija „VATSAN 1“ čija startna vrijednost je 3 miliona evra. Radi se o izgradnji vodovodnog sistema naselja Plješevica, Ćemanovići i Donji Seljani, rekonstrukciji vodovoda u centru grada, čiji neki dijelovi datiraju još i iz vremena Austrougarske i Kraljeve Jugoslavije, izgradnji fekalne kanalizacije u naselju Zakula i Kruščica i kanalizacije u ulici Đenerala Draže, a završena je i druga faza izgradnje sportske dvorane u ok viru Sportsko-rekreativnog centra „9. januar“.

Tu je i realizacija prve faze izgradnje gradske tržnice i više drugih projekata manje finansijske vrijednosti, ali vrlo značajnih za bolji život u Rogatici kao urbanom mjestu i na cijelom području opštine.

OD ŠUMA VIŠESTRUKA KORIST

Na ovoj sjednici odbornici su donijeli i više različitih odluka. Među njima je i o usvajanju Plana korišćenja sredstava od naknade po onovu prodaje šumkih drvnih sortimenata u ovoj godini na koji je, prethodno, dalo saglasnost i nadležno ministarstvo u Vladi Republike Srpske.

Prema usvojenom planu po ovom osnovu trebalo bi da se u budžet opštine akumulira 826,7 hiljada maraka. Najviše ovih sredstava, 350.000, utrošiće se za rekonstrukciju i asfaltiranje ulica i makadamskih puteva širom opštine. Stotinu hiljada maraka namijenjeno je za izgradnju vodovoda u naselju Živaljevina, 79.000 za unapređenje javne rasvjete širom opštine, 60.000 za izradu akrilne multifunkcionalne sportske obloge na novoizgrađenim sportskim terenima u mjesnim zajednicama Rogatica 1 i 2 i u naselju Plješevica, a po 50.000 za uređenje putne infrastrukture u zaštićenom području Park prirode „Prača“, sanaciju deponije otpada „Rudine“ i izradu vodovoda u Mjesnoj zajednici Osovo.

Tu je i par drugih projekata sa manjim finansijskim zahtjevima kao što je izrada prostorno planske i projektne dokumentacije za „Vikend naselje Borike“ sa učešćem opštine od 30.000 maraka itd.

Tekst i foto: Sreten Mitrović