U Andrićgradu sutra predavanje Miloša Kovića

08.04.2024.

ANDRIĆGRAD – Istoričar Miloš Ković sutra će u Andrićevom institutu u Andrićgradu održati predavanje na temu „Srpska istoriografija: Nasleđe, izazovi, perspektive“.

Iz Instituta su najavili da će predavanje obuhvatiti analizu i stanje današnje srpske istoriografije koja doživljava duboku intelektualnu i metodološku krizu, prožetu osporavanjem njenih tradicionalnih pristupa, postavljenih teorijskih temelja i vrijednosnih orijentacija koje su je dugo vremena usmjeravale.

„Na međunarodnoj sceni, posebno u vodećim zapadnim akademskim krugovima, sve češće se pojavljuju publicistički radovi otvoreno propagandističkog karaktera koji opravdavaju razbijanje Jugoslavije i današnje procese asimilacije i marginalizacije srpskog naroda“, navode iz Andrićevog instituta.

Iz Instituta napominju da i sukobi unutar akademske zajednice razotkrivaju raznolike interpretativne paradigme, dovodeći u pitanje postojanje koherentne nacionalne istoriografske škole.

„Ovo stanje izaziva podozrenje i skepticizam šire javnosti prema akademskim autoritetima, čiji se ugled, ukorijenjen u prošlosti, suočava sa osporavanjem“, navode iz Andrićevog instituta i ukazuju da je česta kritika upućena istoričarima da su prihvatili strane konceptualne okvire koji, kako se tvrdi, služe interesima duhovnog i političkog potčinjavanja srpske kulturne baštine.

Profesor Ković poznat je po svojoj dubokoj erudiciji, oštroumnoj analizi i bogatom naučnom opusu. On od 2000. godine predaje opštu istoriju novog vijeka na Filozofskom fakultetu, gdke je prošao sva naučna zvanja.

Ković je učesnik nekoliko naučnoistraživačkih projekata u organizaciji Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, Filozofskog fakulteta i Balkanološkog instituta SANU.

Predavanje će početi u 18.00 časova, a ulaz je slobodan.

SRNA - Jovana Borovčanin