Osveštan hram Svetog arhiđakona Stefana u Veletovu

26.05.2024.

VIŠEGRAD – Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom i Njegovo preosveštenstvo episkop zapadno-američki Maksim osveštali su danas novoizgrađeni hram Svetog arhiđakona Stefana u selu Veletovo kod Višegrada.

Mitropolit Hrizostom rekao je da u obraćanju prisutnima da su danas u crkvi koju su podigli braća Andrić na radosti svojih porodica i njihovih predaka.

Mitropolit je rekao da su na mjestu gdje crkva Andrići dugo živjeli i stvarali svoje porodice.

„Dar Božiji ovdje je zahvaljujući ocu Milutinu, koji je prvi dao ideju da se na parčetu zemlje podigne omanji hram, da bude zahvalnost Bogu za sve, a još više da bude blagoslov za sadašnjost i budućnost“, naglasio je mitropolit.

Vladika Maksim je istakao da svakom čovjeku nije dovoljno samo biološko postojanje, nego i blagodat Duha svetog.

„Kao što čovjek kroz krštenje dobija blagodat, tako i hram dobija kroz krštenje i miropomazanje, svoj smisao i svoje naznačenje. Bez miropomazanja nema pravog čovjeka i bez ovoga simbola krštenja kojim smo hram osveštali, nema nam istinskog života“, dodao je vladika.

Prota Milutin Andrić koji je pokrenuo inicijativu za izgradnju ove svetinje izrazio je zadovoljstvo što je sve dobro prošlo i što je hram završen za dvije i po godine.

„Radosni smo što smo dočekali ovaj dan, da se okupimo, saberemo u Hristu i da ga proslavljamo u vekove, vekova“, istakao je Andrić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević izrazio je zadovoljstvo što je pozvan da bude kum hrama i činjenicom da je velika familija Andrić složno uspjela da obnovi bogomolju.

„Raduje nas veliki broj ljudi, što govori da se ljudi vraćaju selu. Podrška lokalne zajednice će uvijek postojati i to je najmanje što možemo uraditi“, rekao je Đurević.

Organizacioni odbor hrama dodijelio je danas zahvalnice za velike dobrotvore i priložnike hrama.

Mitropolit Hrizostom je 23. maja 2020. godine osveštao zemljište za ovaj hram i postavio krst na mjestu buduće časne trapeze. Temelje hrama u Veletovu mitropolit Hrizostom osveštao je 29. avgusta 2021. godine.

SRNA - Jovana Borovčanin