Otvorena izložba fotografija Svetlane Novaković

26.05.2024.

VIŠEGRAD – U Gradskoj galeriji u Višegradu otvorena je prva samostalna izložba fotografija Svetlane Novaković pod nazivom „Ruke majke“.

Riječ je o fotografijama velikog formata koje su nastajale od maja 2020. godina do danas.

„Ovaj ciklus obuhvata 45 fotografija, ali je samo dio njih večeras izložen u galeriji. Ove fotografije počinju u periodu korona virusa kada se kod moje majke prvi put pojavila demencija. Bila je sjajan model. Ruke, kao i lice, daju duboku sliku života“, rekla je Novakovićeva.

Ona je navela da je jedan broj fotografija fotografisan telefonom.

„Fotografijom se bavim iz hobija od 2004. godine kada sam oboljela od karcinoma dojke i amater sam u ovom poslu. Veoma mi je drago što sam dobila priliku da izlažem u svom gradu i zahvalila bih se galeriji“, dodala je Novakovićeva.

Na otvaranju izložbe obratila se i ljekar Maja Gulan iz Užica koja je Novakovićevoj bila velika podrška tokom liječenja od karcinoma.

„Svetlanu sam upoznala u najtežem periodu njenog života. Od tada je prošlo 20 godina, a Svetlana je izrasla u jedno bogastvo i prelijepo je otkrovenje i nama i samoj sebi. Ona ima oko za sve što je lijepo, voli život i mislim da je ova izložba tek početak onoga što ona može da nam ponudi“, rekla je Gulanova.

Maja Šiniković iz Gradske galerije istakla je zadovoljstvo što višegradska javnost ima priliku da baš u ovoj kulturnoj ustanovi pogleda prvu izložbu Svetlane Novaković.

„Ovo je njena prva samostalna izložba, ali je ona već nekoliko godina učesnik Međunarodne likovne kolononije u Višegradu, a njene fotografije objavljene su u mnogim knjigama, monografijama i katalozima“, navela je Šinikovićeva.

Svetlana Novaković iz Višegrada član je i Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke „Jefimija“ iz Užica, a dugo godina bila je na čelu Udruženja „Aska“ iz Višegrada i time bila velika podrška ženama koje su oboljele i liječene od ove bolesti.

SRNA - Jovana Borovčanin