PD „VOLK“ Novo Goražde u pohodu osvajanja Samobora, najstarije srednjovjekovne tvrđave

27.05.2024.

NOVO GORAŽDE – U subotu je održana planinarska akcija pod nazivom „Hercegovim stopama“ u organizaciji Udruženja planinara „Volk“ iz Novog Goražda, na području starog srednjovjekovnog grada Samobora, poznatom i kao ljetnjikovac Kosača. PD „Volk“ okupilo je 12 planinarskih društava iz Srbije i Republike Srpske BiH, dok je ukupan broj učesnika bio 85. Najbrojnije društvo je bilo ŽKR „Ljeskovac“iz Priboja, dok su ostali učesnici iz Srbije bili PSD „Ljukten“ iz Trstenika, i PD „Golija“ iz Ivanjice.

Iz Republike Srpske učestvovalo je 9 planinarskih društava i to: PSD „Vučja stopa“ i PD „Zelengora“ iz Foče, PD „Šošana“ i PD „Javorina“iz Pala, PSD „Stolac“ iz Višegrada, PD „Glasinac“ iz Sokoca, PD „Trebević“ iz Istočnog Sarajeva, PSD „Treskavica“ iz Trnova i PED „Vijogor“ iz Čajniča. U povratku planinarske akcije, svi učesnici su se okupili u kampu na Ustiprači, gdje je bilo posluženo piće i hrana. Uz dobru muziku, lijepo druženje, uručene su i zahvalnice svim učesnicima kao i sponzorima ovog događaja, i to Opštini Novo Goražde, opštinskoj Turističkoj organizaciji Novo Goražde, restoranu „Merak“, Adria D.O.O i Nebojši Perišiću.

Takođe, bitno je spomenuti da je Samobor nacionalni spomenik pod zaštitom države. Zidine starog grada kojeg je gradio vojvoda Sandalj Hranić Kosača su na samoj litici planine Gostun kod Ustiprače i to na nadmorskoj visini od blizu 800 metara, s pogledom na kanjon Janjine, jedne od pritoka Drine. Samobor se prvi put u izvorima spominje 1397. godine, a sagradio ga je Sandalj Hranić. Tvrđava Samobor spada u red najvećih srednjovjekovnih tvrđava u BiH, a najrasprostranjenija je od svih tvrđava koje su bile u posjedu Kosača. Na pojedinim stranama ona je široka oko 350 m. No to i ne čudi ako uzmemo činjenicu kakav je značaj imala kao fortifikacijski centar Gornjeg Podrinja i kao jednog od omiljenih sjedišta Sandalja Hranića i hercega Stjepana Vukčića Kosače Danas, najveću pažnju plijeni donžon (branič) kula, nepravilne elipsaste osnove čiji su zapadni i sjeverni zid ovalni.

Opština Novo Goražde