„Priča o nikome i ničemu“ pred čitaocima

17.05.2024.

Promocija nove knjige u  Rogatici

ROGATICA – Niko i ništa je čovjek koji je makar jedan dan i noć proveo u bilo kom logoru u Sarajevu tokom nedavnog rata u BiH. Otuda i naslov moga književnog prvenca „Priča o nikome i ničemu“, reče Jankica Janko Samouković, koji, sada nakon egzodusa Srba iz Sarajeva živi kao izbjeglica  u Višegradu, a rođen je u naselju Pazarić kod  Sarajeva u kome sam  na njegovu nesreću, vodeći se devizom „nikon ništa na žao nisam uradio i loš trag ostavio“,  dočekao početak posljednjeg građanskog rata u BiH i odmah kao Srbin, bez suda i zakona, na pravdi Boga, završio u logoru „Silos“ u Tarčinu i proživio dane koje neću i ne možgu nikad zaboraviti i koje se čak ne mogu ni opisati, sinoć, četvrtak veče, na promociji te svoje knjige u Rogatici, koja je upriličena u Narodnoj biblioteci „Vojislav Lubarda“.

Pred, uobičajeno, neznatnim brojem ljubitelja pisane riječi o knjizi je govorila bibliotekarka Mirka Gluhović, koja je i sama izbjeglica iz Sarajeva, uz napomenu da se radi o autobiografskoj priči o stradanju  sarajevskih Srba  u logoru „Silos“ u Tarčinu. Pisana  u prvom licu ona se po mnogo čemu razlikuje od većine književnih tvorevina ovog tipa.

U žiži autorovog interesovanja, naglasila je bibliotekarka Mirka, pojavljuje se čovjek sa svim svojim strahovima, slutnjama, čežnjama i  nadanjima njegovog duh baveći se kako stanjem njegovog tijela, tako i stanjem njegovog duha, poimanjem  religije i religioznostri, ljubavi koja je najljepša i najača čovjrkova inspiracija. Bez toga bila bi propast i ljudi i društva u cjelini.

Autor knjige,  koja je sastavni dio sedam cjelina uokvirenih u nešto više od 260 stranica uključujući i osvrt doktora Rade Vučičevića, jednog od dva recenzenata,  sa naslovom „Fenomen slobode u „Priči o nikome i ničemu“  ili autobiografsko kazivanje Janka Samoukovića“, koji do sada nije bio poznat u književnom životu kod nas, reče da je knjigu, kao početnik u ovoj oblasti, pisao duže vremena i da je, sudeći po dosadašnjim promocijama i prezentaciji na Beogradskom sajmu, naišla na simpatije čitalaca.

Nakon pročitne knjige, poslije sajma u Beogradu, pod utiskom onoga što je u njoj sve napisano, Rogatiččanin Aleksandar Čarkić, na njenu temu, napisao je dva soneta pjesama, koje su ovom prilokom pročitane kao prilog promociji u Rogatici. Autor knjige se oduševio, a publika toplo pozdravila.

Tekst i foto: Sreten Mitrović