Kristina Popović učenik generacije srednjoškolaca u Rogatici

19.06.2024.

NA EKONOMSKI FAKULTET I POSAO U TATINOJ FIRMI

ROGATICA – U bilo kojem takmičenju imati četiri približno jednaka kandidta i izabrati najboljeg vrlo je težak i odgovoran zadatak. Upravo u takvoj poziciji našli su se ovih kasno majskih i ranih junskih đačkih  dana u Srednjoškolskom centru „27. januar“ u Rogatici kada su trebali da izaberu učenika 60. generacije svojih srednjoškolaca. U konkurenciji su bile četiri kandidata,  četiri djevojke, četiri „Vukovca“, od kojih tri iz  gimnazije i jedan iz smjera ekonomskih struka.  Odlučivale su nijanse i što je zanimljivo, prednost je dobila i lentu učenice generacije ponijela je ona iz ekonomske struke. Na izboru nije bilo zamjerke i prigovora u ostavljenom roku, rekoše u Srednjoškolskom centru.

Učenik generacije je Kristina, Kika, Popović koja je,uz to što je tokom svih četiri odine srednjškolskog školovanja iz svih nastavnih predmeta i vladanja imala samo ocjenu pet i odlično vladanje, nego se isticala i u vannastavnim aktivnostima, posebno u sportu, odnosno atletici u kojoj kao pionirka i juniorka nije imala konkurenciju u bacanju kugle i diska, ne samo u školi i na području opštine, nego i u regiji i šire. Kao članica Atletskog kluba „Rogatica“ uspješno je branila boje kluba i opštine na brojnim takmičenjima širom Republike Srpske, BiH i šire. Kao juniorka u bacanju kugle od 4 kilograma ima lični rekord od 12,60  i diska 39,63 metara.

Zaslugu za moj uspjeh u školi i na aletskim borilištima ne pripadaju samo meni. Tu je i cijela moja porodica, posebno tata koji mi je u neku ruku bio pomoćni trener, ali i veliki donator. Odveze me na svako takmičenje, ma gdje god bilo. Velika mi je podrška i tokom samog takmičenja i otuda moji rezultati su i njegovi, reče Kika, koja je odnedavno članica Atletskog kluba „Borac“ iz Banja Luke  sa velikom nadom uz bolje uslove i veće rezultate.

Kao i svi ostali svršeni srednjoškolci i Kika je na razmeđu puteva – šta i kako dalje. Ona, kratko reče, ja sam se već odlučila. Uz podršku tate i majke, a kao učenik generacije računam i na stipendiju opštine, idem na Ekonomki fakultet na Palama i kad ga i ako završim, a hoću ako Bog da i posluži me zdravlje, imam odmah  i radno mjesto u tatinoj firmi, reče ova kršna i vrijedna djevojka poslije prijema svjedočanstva i diplome o završenoj srednjoj školi i brojnih nagrada za postignuti uspjeh. Uz ostalo, tu je više različitih knjiga, novac od preko hiljadu maraka,  buketi cvijeća i u posebno aranžiranom pakovanju Biblija, za koju Kikin otac Nebojša reče da će u njihovoj kući, nakon što detaljno bude pročitana od svih članova porodice, imati posebno kultno mjesto.

I što se tiče atletike, kugle i diska, Kika nema dileme. Ostaju i dalje njena preokupacija i uz intenzivniji stručni rad, nada se osjetnoj popravci rezultata u obje svoje discipline kako bi postala stalna reprezentativka Republike Srpske i BiH.

Tekst i foto: Sreten Mitrović