Održani Susreti bibliotekara Republike Srpske

07.06.2024.

VIŠEGRAD – U Centru za kulturu „Ivo Andrić“ u Višegradu danas su održani 28. Susreti bibliotekara Republike Srpske, u sklopu tradicionalne manifestacije „Višegradska staza“.

U kategoriji najbolji bibliotekar nagrada „Đorđe Pejanović“ dodijeljena kje Tatjani Dunović iz Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske Banjaluka, dok je za najboljeg školskog bibliotekara posthumno proglašena Danka Rabota.

Laureati priznanja za najbolju biblioteku Republike Srpske su višegradska i Narodna biblioteka iz Čelinca, biblioteke koje nose ime Ive Andrića, a za najboljeg menadžera u bibliotekarstvu proglašen je Saša Radović, direktor Narodne biblioteke Istočni Stari Grad iz Hreše.

Predsjednik Društva biblitekara Srpske Ljiljana Knežević rekla je da su nagrađeni ispunili veoma stroge kriterijume, a da to znači da su imali određeni broj programa, inovacija, novih zbirki, a kada je riječ o nagradama za pojedince onda to podrazumijeva i naučno stručni istraživački rad i broj objavljenih radova.

Tatjana Dunović rekla je da je čast dobiti ovakvu nagradu, tim prije jer dolazi od kolega.

„Posebno zadovoljstvo je dobiti nagladu od Društva bibliotekara jer to znači da sam dobro obavljala svoj posao, ali i obavezuje da tako nastavim u budućnosti“, rekla je Dunovićeva.

Saša Radović rekao je da je Istočni Stari Grad, odnosno Hreša, izrazito nerazvijena opština pa je tim priznanje za najboljeg menadžera u bibliotekarstvu značajnije.

„U Republici Srpskoj postoje još dvije biblioteke sa jednim zaposlenim. Dosta nam je teže, ali trudimo se da unaprijedimo bibliotekarstvo u sredinama u kojima radimo“, naglasio je Radović.

Direktor Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ iz Čelinca Jelena Koprivica rekla je da je ovo prestižno priznanje veoma značajno posebno jer je riječ o ustanovi koja će naredne godine obilježiti jubilej-pet decenija rada.

„Naša biblioteka je prva ustanova u BiH koja je ponijela ime našeg nobelovca“, istakla je Koprivica.

Bibliotekar Miljana Pecikoza rekla je da je višegradska biblioteka 1988. proglašena za najbolju biblioteku u BiH, a 2002. u Republici Srpskoj, te da ova nagrada predstavlja svojevrsan omaž generacijama koje su vodile ovu ustanovu, ali i priznanje onima koji to rade danas.

„Zadovoljstvo je što je struka prepoznala kvalitet rada naše generacije i to predstavlja izazov da ga zadržimo i unaprijedimo bibliotečko poslovanje“, istakla je Pecikoza.

U ime domaćina današnje svečanosti članove Društva biblitekara Republike Srpske pozdravio je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, čestitajući im na požrtvovanom radu i savladavanju izazova koji se prevazilaze stalnim učenjem i usavršavanjem.

SRNA - Jovana Borovčanin