Okončalo školovanje još jedna genaracija maturanata u Rogatici [FOTO]

03.06.2024.

OTIŠLI NAJBOLJI ŠTO JE IMALA ŠKOLA I OPŠTINA

ROGATICA – Tradicionalnom maturskom večeri, koja je sinoć održana  u motelu „Park“ DOO „Vizion“, srednjoškolsko obrazovanje okončalo je 88 učenika 60-te generacije Srednjoškolskog centra „27. januar“ u Rogatici.

Radi se, reče tim povodom novi direkktor Centra Darko Jovičić, „o onom što je najbolje  što ima naša škola i što  je čini posenom, a ovo je jedan od  najljepših dana  za našu školu u toku školske godine“.

Po tradiciji  maturanti su se okupili u fiskulturnoj sali Centra, u zgradi u kojoj je i Narodna bibliuoteka „Vojislav Lubarda“, i u svečanom defileu, uz pratnju trubača iz Priboja u Srbiji, predvođeni učenicom generacije i poznatom atletičrkom Kristinom Popović i njenog kolege iz razreda Pavlom Neškovićem, prošeteli ulicom Srpske sloge do motela „Vizion“ u kome se i ova generacijsa oprostila od srednjoškolskog obrazovanja i najljepšeg đačkog doba. U defileu je bilo 22 učenika gimnazije opšteg smjera, 18 ekonomskih i  17 poslovno-informatičkih tehničara,  17 elektroinstallatera i 14 agroturistički tehničara,, koje su sa obje strane glavne gradske ulice toplo pozdravljali diveći se mladosti i ljepote brojni Rogatičani koji su se tiskali da što bolje vide tu mladost i ljepotu najnovije generacije srednjoškolaca od kojih su mnogi po prvi put obukli odijelo „na peglu“, umjesto patika obuli cipele, sa bijelim košuljjama i kravatama ili lešptir mašnama, a djevojke obukle haljine po posljednjoj modi, andulirane i obojene kose i novih cipela i sandala sa visokim sjajem i petama zbog kojih su neke, da bi sačuvale noge od žuljjeva, odmah po dolasku u prostorije i ceremonije fotografisanja, morale skinuti i vratiti se laganijoj, uobičajenoj odjeći i obući.

Nakon uobičajenoh fotografgisanja „za uspomenu i sjećanje na najljepšte doba života“,  svak sa svakim između srednjoškolaca, ali i brojnom rodbinom i prijateljima koji su došli da ih pozdrave pred stupanje u novi život,  koje je zahvaljujući, za čudo, najvećim dijelom obavljeno po lijepom  vremenu  pred „Vizionom“ i prije oficijelnog dijela ove za mnoge nezaboravne večeri.

U prostorijama gdje je i nastavljeno višesatno druženje maturante je dočekao „Akadenik bend“ i bivši razrednici i profesori u čije ime je novi direktor Centra Darko Jovičić, pozdravio maturante i čestitao im uspješan završetak srednje škole uz napmenu „da su  pred njima novi putevi i izazovi i nova prekretnica u životu“.

Koji god put odaberete, naglasio je on, neka bude put koji vodi do uspjeha. Ne zaboravite da neće uvijek biti lako. Ali, ako nemate cilj, vjerujte i naporno radite na njegovom ostvarenju i uspjeh neće izostati, a što se tiče srednje škole, neka vrijeme izbriše sva vaša nezadovljstva, sve tuge i ružne događanja u sjećanju neka ostanu samo lijepi trenuci i sjećanja na srednju školu, profesore i drugove… Živite i neka vam plemenitost i vjera u sebe i u druge, bude podsticaj da uvijek idete naprijed.

Ovo veče bilo je i veče maturanata 4-1 u kome su gimnazijalci, i njihovog razrednog starješine profesorke srpskog jezika Smiljke Batinić, koja sa krajem ove školske godine ide u zasluženu penziju nakon 40 godina provedenih za katedrom srpskog jezika u Srednjođkolskom centru u Sokocu i Rogatici. Uz toplo hvala, njeni učenici brižnoj profesorki uručili su prigodne poklone i zajedno otpjevali  njenu omiljenu pjesmu.

Ono što je još zanimljivo za ovu generaciju jeste činjenica da je u ovoj školskoj godini broj maturanata  za čak 21, ili jedno čitavo djeljenje, veći u odnosu na broj maturanata prošle školske godine, kada ih je bilo 67.

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Jovica Vasović