Otvorena „Višegradska staza“

08.06.2024.

VIŠEGRAD – U Kulturnom centru „Ivo Andrić“ otvorena je Kulturna manifestacija „Višegradska staza“ posvećena imenu i djelu nobelovca Ive Andrića.

„Andrićeva djela su vječna inspiracija i veoma čest putokaz na životnim raskršćima, ona su riznica sabranih životnih mudrosti i iskustva, koja neprestano nadahnjuju. Filozofskim i univerzalnim porukama u romanu Andrić je uputio brojne poruke o životu svojim višegrađanima i ljudima na svim svjetskim meridijanima“, ovim riječima 47. po redu kulturnu manifestaciju „Višegradska staza“ otvorio je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji.

On je izrazio nadu da će ova manifestacija i ubuduće biti mjesto okupljanja književnika, pjesnika i drugih umjetnika i stvaralaca, jer je to obaveza prema velikom književniku.

Tradicionalnu besjedu o Andriću govorio je profesor, emeritus Dragan Stojanivić koji je rekao da prvu Andrićevu knjigu koju je pročitao je „Na Drini ćuprija“.

„Čitanje značajnih umjetničkih djela podrzumijeva spontano tumačenje, jer vještina tumačenja vodi ka tome da ono što ste u datom momentu pročitali počinjete da primjenjujete na samoga sebe. Andrić se kao hroničar bavio dugim periodima, ali ono što je meni ostalo na umu je periodu u Bosni nakon Berlinskog kongresa i okupacija od strane Austrougarske“, rekao je Stojanović.

O vezi Andrića i Višegrada govorila je profesor Višnja Kosović iz Herceg Novog koja je rekla da je ovaj pisac uvijek inspiracija, u svom radu je sabrao mnogo jer su i njemu veliki umovi bili inspiracija.

„Njegov jezik je moćan i zato je kod njega priča dovedena do simbola, rijeka i most su dovedeni do simbola kao i ova simbolika višegradske staze. Andrić je kroz svoj rad sve teme doveo do simbola“, poručila je Kosovićeva.

U ime SPKD „Prosvjeta“ prisutnima se obratio književnik Milenko Jevđević.

U sklopu akademije dodijeljene su nagrade pobjednicima literarnog konkursa

„Kulturne znamenitosti Višegrada“. Prvo mjesto osvojila je Nevena Čabarkapa, drugo David Zelenović, a treće Kristina Nikolić. Njima je nagrade uručio načelnik višegradske opštine.

U muzičkom dijelu programa nastupile su Vesna Dimić i Biljana Petković.

„Višegradska staza“ nastavlja u 12.00 časova u spomen učionici Ive Andrića biti održana promocija zbirke priča „Hangar za snove“ književnika Darka Tuševljakovića inače dobitnika „Andrićeve nagrade“ za 2022. godinu.

Pokrovitelji „Višegradske staze“ su opština Višegrad, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, SPKD „Prosvjeta“, ZP „HE na DrinI“ Višegrad, Kulturni centar „Ivo Andrić“ i Andrićgrad.

SRNA - Jovana Borovčanin