Skupština opštine Rogatica – Privreda na dobrom putu

06.06.2024.

ROGATICA – Privreda opštine Rogatica na dobrom je putu, čulo se danas, 6. juna, na redovnoj sjednici Skupštine opštine (SO-e) uz razmatranje i usvajanje informacije o poslovanju privrede po završnim računima za 2023. godinu. Analizirana su 74 privredna subjekta od čega 67 iz grupe mikro i malih preduzeća, 6 srednjih i samo jedno veliko sa više od 250 zaposlenih radnika, rekao je obrazlažući informaciju načelnik Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i društvewne djelatnosti,  Desimir Despotović.

Ostvaren je ukupan prihod od 178 miliona maraka ili 11 posto više nego je bio u prethodnoj, 2022. godini. Ukupni rashodi iznose 153 miliona. Dobit je bio 20.5 milion ili za 3,5 posto više nego prethodnoj godini. Gubitak je sveden na 295.000 ili svega 36 posto od ostvarenog u 2022. godini, dok je broj zaposlenih bio 1237 ili za svega 9 radnika više nego u prethodnoj godini.

U strukturi ukupnog prihoda vodi trgovina sa 42 posto. Slijedi je industrija sa 29, proizvodnja i snadbijevanje električnom energijom sa 11,4 i ugostiteljstvo sa 6 posto, dok su na začelju komunalne i ostale djelatnosti sa 0,84 i 0.80 posto

Što se tiče obaveza one iznose 46,4 miliona maraka i za 10 posto su manje nego u 2022. Izvoz je stao na 7,4, a uvoz na 14,3 post, dok je prosječna bruto plata po zaposlenom u privredi dostigla iznos od 1.214,66 maraka i veće su za 11,71 posto u odnosu na prethodnu godinu.

BUDŽET PO REBALANSU SA SKORO 12  MILIONA

Odbornici su usvojili i Nacrt rebalansa budžeta opštine za tekuću godinu,koji je koncipiran na, umjesto dosadašnjih 9,6, na za ovu opštinu nezamislivih 11,9 miliona. Upućen je na javnu raspravu, koja će trajati do 17. juna, odnosno 10 dana, i kao prijedelog biće upućen SO-e na konačno usvajanje.

 DOPUNJENA LISTA SPOMENIKA I SPOMEN OBILJEŽJA

Na ovoj sjednici, koja je imala čak 15 tačaka dnevnog reda, donesena je odluka o davanju saglasnosti na dopunu Liste spomenika i spomen-obilježja od velikog značaja za opštinu Rogatica na kojoj se, uz spomenike na Grudi u Rogatici i Spomenik kralju Petru Prvom oslobodilocu na Sjeversku,  nalazi 20 spmenika i spomen obilježja iz Drugog svjetskog rata. Među njima je spomenik na Stublenom brdu i Drijenjak na području Mjesne zajednice (MZ) Stjenice, spomen česma i spomen ploča u MZ Gučevo, spomen česma i spomen groblje porodici Racković u Seljanima, spomen škola i spomenik majci narodnog heroja Ragiba Džinde u Okruglom, spoomen ploča na zgradi Srednjoškolskog centra i Partizannsko spomen-groblje u Lužnici u Rogatici, spomenici  u Mesićima i Drobnićima. Tu je i bista Slaviše Vajnera Čiče u parku i krugu Hidroelektrane u Mesićima, na osnovu danas donesene odluke, koja je jednoglasno prihvaćena od svih prisutnih 18 odbornika pozicije i opozicije, dodati novi, u prvom redu, spomenik i spomen-ploča na Staroj Borici, podignut 2022. u znak sjećanja na preko 50 oficira i vojnika, koji su ovdje pobijeni 1942. kao pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini. Na Borikama, u porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla, je i Spomenik za 81 poginula borca Vojske Republike Srpske (VRS) i 10 civilnih žrtava sa područja MZ Borike u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U Zakomu, MZ Gučevo, je spomen ploča u znak sjećanja na 23 poginula borca ovog kraja, pripadnika VRS. I Mesiči imaju prigodan spomenik za 7 poginula borca u zasjedi, uoči Mitrovdana 1993. Na području Seljana podignuta je o otkrivena spomen ploča za 19 poginulih boraca i tri civile žrtve rata sa podrulja ove MZ.

U listu spomenika i spomen obilježja iz Kozića ušao je spomenik i spomen ploča za 56 poginulih pripadnika VRS, od kojih je 19 pripadnika krajiške  brigade koja se borila na ovom području,  i 5 civilnih žrtava  posljednjeg rata.

Tekst i foto: Sreten Mitrović