U petak i subotu „Višegradska staza“

06.06.2024.

VIŠEGRAD – Tradicionalna manifestacija kulture „Višegradska staza“, posvećena nobelovcu Ivi Andriću počeće u petak, 7. juna, polaganjem cvijeća na Andrićev spomenik kod Ćuprije na Drini i u Andrićgradu, nakon čega će uslijediti recital učenika Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“.

Program će biti nastavljen Susretima bibliotekara Republike Srpske u 13.00 časova, nakon čega će u 15.00 časova za učenike Osnovne škole „Vuk Karadžić“ biti organizovan „Čas o Andriću“ u Spomen-učionici Ivo Andrić.

U Andrićevom institutu u Andrićgradu od 17.30 časova biće promovisana foto-monografija „Andrić i Višegrad“, koju su priredile Jovana Borovčanin Đurević i Divna Vasić, a koja je prevedena i na engleski jezik.

Na svečanoj akademiji koja će biti održana u velikoj sali Kulturnog centra „Ivo Andrić“ od 19.00 časova besjedu će govoriti profesor emeritus Dragan Stojanović, a o vezi Višegrada i Herceg Novog govoriće književnik iz Herceg Novog Višnja Kosović.

Manifestaciju će zvanično na svečanoj akademiji proglasiti otvorenom načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, a planirano je i obraćanje predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Na akademiji će se obratiti i predstavnik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, a u okviru manifestacije biće proglašeni pobjednici literarnog konkursa o temi „Kulturne znamenitosti Višegrada“.

U muzičko-scenskom programu pod nazivom „Andrić iznad Višegrada“ učestvovaće vokalne solistkinje Vesna Dimić i Biljana i Biljana Petković, uz gitarsku pratnju Zorana Veljkovića. U ovom programu učestvovaće i glumci Jovana Petković i Peđa Milojević.

Narednog dana „Višegradske staze“ u 12.00 časova u Spomen-učionici Ivo Andrić biće organizovana promocija zbirke priča „Hangar za snove“ Darka Tuševljakovića, dobitnika Andrićeve nagrade za 2022. godinu.

Istog dana od 17.00 časova biće održano pjesničko veče Književnog kluba „Most“ iz Višegrada u Spomen-učionici Ivo Andrić.

U 19.00 časova počeće pjesničko veče na višegradskoj Ćupriji sa eminentnim pjesnicima.

Manifestacija će biti zatvorena nastupom violinistkinje Natalije Todorović na Trgu Andrićgrada u 20.00 časova.

Manifestaciju kulture „Višegradska staza“ organizuje opština Višegrad u saradnji sa ustanovama kulture.

SRNA - Jovana Borovčanin