Program obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata

10.05.2014.

Dodik u Kusturica u Andrićgradu

Kusturica sprema iznenađenje

ANDRIĆGRAD – U Višegradu je danas finaliziran program obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Predsjednik organizacionog odbora i predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da će Višegrad biti domaćin centralne manifestacija koja će biti održana na Vidovdan 28. juna u kompleksu Andrićgrada.

„Učinićemo to zajedno sa vlastima Srbije. Biće to impozantan događaj u regionu koji će narednih dana dobiti odobrenje Odbora. Ova manifestacija će ostvariti svoj cilj a to je da skrene pažnju na ispravan način o tom istorijskom događaju“, rekao je Dodik i podvukao da je svjetsko ime režiser Emir Kusturica zadužen za kulturno-umjetnički dio programa.

Na Vidovdan u Andrićgradu neće se slaviti nikakav rat, niti će biti proslava ratnih pokliča, nego ćemo se vratiti sto godina unazad i iskreirati jedan performans koji će početi u podne sa otvaranjem najljepšeg mozaika na svijetu, gdje će čitava „Mlada Bosna“ biti zastupljena na lijevoj strani bioskopa“, poručio je Kusturica.

Kusturica i Dodik u Andrićgradu

On je dodao da će publika imati priliku da odgleda Škundrićev film, koji izgleda kao najozbiljniji BBS-ovi filmovi o ratovima. U programu je predviđen performans- rekonstrukcija ubistva Franca Ferdinanda, kao i nelegalno suđenje koje je vođeno protiv Gavrila Principa.

„Na kraju spremamo veliko iznenađenje na Trgu Petra Petrovića Njegoša, gdje će u završnici večeri biti katarza obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata“, kazao je Kusturica, navodeći da je svima poznato šta Vidovdan znači za srpski narod i dao pretpostavku da će tog dana u Andrićgrad doći svi ljudi koji znaju da je srpski narod doživio svoju emancipaciju u Prvom i Drugom ustanku, pa onda u balkanskim ratovima a najveću pobjedu izvojevao 1914. godine.

„Na Vidovdan 2014. godine, ne želimo da likujemo, nego imamo obavezu da obilježimo stazu kojom idemo i sa koje smo počeli slobodno hoditi“, pojasnio je Kusturica zadovoljan što će centralna manifestacija obilježavanja početka Prvog svjetskog rata biti održana u Andrićgradu, kao velikoj investiciji koja je napravljena na vrijeme poslije zgrade Vlade RS.