Počeli radovi na vodovodu u sočičkom kraju opštine Rogatica

11.09.2014.

Vodovod na brdu Vitanj

VODA ZA PREKO 300 DOMAĆINSTAVA

ROGATICA – Na brdu Vitanj između opština Rogatica i Sokolac sa nadmorskom visinom od 1100 metara danas, 11. septembra, počeli su prvi radovi na potisnom cjevovodu dužine 1350 metara čime je počela i realizacija prve faze projekta za vodosnadbjevanje 17 sela i 21 zaseok sa preko 300 domaćinstava Mjesne zajednice Stjenice u opštini Rogatica.

– Radi se, reče načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac, o istorijskom projektu koji se nije mogao realizovati ni u mnogo boljim vremenima od ovih u kojim danas živimo. Zahvaljujući saradnji sa građanima ove mjese zajednice, koji ovdje trenutno žive ili su negdje u rasejanju, i podršci Fonda za povratak BiH, Direkcije za koordinaciju prijekata pri federalnom Ministarstvu za poljoprivredu i šumarstvo, Ministarstva za izbjegla i raseljena lica u Vledi Republike Srpske, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i opštine Sokolac sa kojom zajedno radimo na realizaciji ovog velikog projekta, evo počinju radovi na potisnom cjevovodu od prihvatnog bazena „Selište“ kod Kule odakle će voda biti izbacivana ovdje na Vitanj. Sa Vitnja će transportnim cjevovodom dužine 6 kilometara voda ići na Stubleno brdo iznad Stjenica gdje će biti novi sabirni rezervoar odakle će je preuzimati sekundarna mreže dužine 70 kilometara.

Vodovod na brdu Vitanj

Vrijednost projekta je preko 4 miliona maraka. Opština Rogatica do sada je uradila potrebnu projektnu dokumentaciju za potisni cjevovod, ali i za pumpnu stanicu, prihvatni rezervoar, dva bazena na brdu Vitanj sa po 100 kubnih metara, distributivni cjevovod i rezervoar na Stjenicama zapremine 50 kubnih metara.

Radovi na cjevovodu do Vitnja povjereni su „Hidroletu“ iz Rogatice. Kako reče njegov direktor Sretko Stanišić radovi treba da se završe u roku od 60 dana iako se radi o vrlo teškom terenu od četvrte do većim dijelom šeste građevinske kategorije.

Inače, najveći dio poslova na realizaciji cjelokupnog projekta, kojim će vodu uz sela sočičkog platoa dobiti i gravitirajuća sela Vitnju iz opštine Sokolac, očekuje se naredne 2015. godine.