Doživljaj “Kod lopte” na živopisnom mjestu Prevrzma [FOTO]

10.08.2015.

Kod lopte

ČAJNIČE – Na Prevrzmi kod Čajniča, u ekološko turističkom i sportskom komleksu, „Vazdušna banja MB“, juče je održan šesti po redu Narodni sabor „Kod lopte“.

Organizator ove manifestacije je poznati beogradski profesor Dr Branislav Mašić, koji je i vlasnik ovog prelijepog mjesta.

U okviru sabora održana su sportska takmičenja, u malom fudbalu, bacanju kugle, skoku u dalj iz mjesta, trke u vrećama i pretezanje konopca. Saboru je prisustvovao i načelnik opštine Goran Karadžić.

Prvo mjesto u malom fudbalu osvojila je ekipa Kafe bar „Derbi“, drugo mjesto „Romanija“, treće mjesto „Romantičari“ i četvrto mjesto osvojila je „Stakorina“.

Od deset učesnika ovoga puta kuglu je najviše bacio Aranđel Radović iz Čajniča. U skoku u dalj iz mjesta, od osam učesnika, najviše je skočio Nenad Kornjača, 3,02. U takmičenju sa vrećama, od po deset takmičara, prvo mjesto podjelili su Đorđe Blagojević i Sandro Savić, dok je u trci do 15 godina prvo mjesto osvojio mladi košarkaš Aleksandar Šubara. Najzanimljiviji događaj prevlačenje konopca i na ovom saboru oduševio je i nasmijao sve prisutne. Od tri ekipe po šest članova prvo mjesto osvojila je ekipa „Boki“.

„Sportski dio programa iz godine u godinu je sve kvalitetniji. Omladinci iz Čajniča, s obzirom da ne postoji nijedan atletski centar, veoma talentovani, a što na pokazuje i primjer Nenada Kornjače koji je u skoku iz mjest zbilježio rezultt 3,02 metra, zatim u bcnju kugle Aranđel Radović bacivši kuglu čak 13,5 metara – rekao je Branislav, on dodaje da su veliki interes posjetioci pokazali i u navlačenju konopca, a ono što je bilo još zanimljivije je trčanje u vreći starijih, a i mlađih generacija do 15 godina“.

Nakon održanih sportskih tamičenja, sve prisutne zabavljao je „Zoki bend“.

„Posebno treba istaknuti da je svojim sviranjem „Zoki bend“ sa podijuma ljetnje pozornice, svojim pjevanjem i svirnjem razgalio srca i duše svih prisutnih., čiji su zvuci ozvanjali širom tromeđe“ – reko je profesor Mašić.

Vazdušna banja pročula se nakon što je dr Mašić, prije sedam godina na prevoju Prevrzma, na nadmorskoj visini od 1.100 m na svom imanju podigao jedinstven spomenik lopti, kao simbolu sporta, druženja, ljubavi i mira, visok 2,20 metara.

Takođe, je podignut putokaz prema svjetskim metropolama i sunčani časovnik, igrlište malih sportova i ljetnu binu za kulturno zbavne programe.

Jedna od zanimljivosti je i natpis na vikendici „Vila Ravijojla“ koji je nastao na mitološkoj priči o Marku Kraljeviću i njegovom konju Šarcu, čiji se otisci kopita nalaze na Čivči brdu u blizini Gorskih očiju, zvanih Lokve. Profesor posebno za ovu priču vezuje endemičnu vrstu „Vila bukva“ koja se nalazi u Medoševićima. On ističe da je ovo mjesto stanovanja stogodišnjaka. Jer je na ovom prostoru zabilježena godišnja dob Nene Paše zvane Trebeška koja je umrla u 114 godini života, poznata u narodu Baba – teta Perendija umrla u 98 godini i Selimovica u 98. godini života.

Na ovom prostoru postoji niz jedinstvenih stvari koji su tako osmišljeni da su veoma rijetke u svijetu. Recimo, Lopta sa sunčanim časovnikom je jedinstvena, a takođe i spomenik sa čovjekom, zatim Kustin trg, prva posveta Emiru Kusturici jednom od najvećih kreativnih genija po mišljenju profesora Mašića.

Tu se takođe nalaze tri stanice, nad kojima su se nadvile prelijepe jelovite grane čiji su nazivii jako interesantni. Stanica „Bez voznog reda“ na koju posjetioci koji dođu mogu bezuslovno da uživaju u čarima izletišta, zatim „Momački raj“ i „Djevojačka čežnja“ se uklapaju u ambijent i skreću veliku pažnju svima koji dođu.

Voda dobre volje takozvana „Bijela voda“, ljekovita voda, u čujoj izgradnji su učestvovale dvije srpske i dvije bošnjačke porodice. A to su Mašić i Drašković i Hodžić i Šero. Ova voda predstavlja jedinstven primjer podizanja zajedničke vode kako u predratnom tako i u posleratnom periodu.

Zastava olimpijskih igara vihori od prošle godine, kada se na ovom prostoru, prvi put u svijetu proslavilo 100 godina Olimpijske zastave. Nalazi se na jarbolu čiju osnovu čine svjetski putokaz metropola u svijetu i obližnjih mjesta, kao i putokaz udaljenosti grada Šavnika, odakle potiče porodica Mašić.

Od ove godine ovaj prostor biće elektrificiran, a naredne godine i asfaltiran. Planovi vezani za dalji razvoj sadašnjeg izletišta vezani su za izgradnju astronomske apservotorije, koja bi bila jedina na prostoru Gornje Drine, kao i izgradnja planinskog doma, vetrenjače i još po nešto što će da oplemeni, a pritom da ne ugrozi ljepotu ovog kraja. Profesor se zahvaljuje opštini Čajniče, ŠG „Vučevici“ Čajniče i JKP „Vrelo“ d.o.o Čajniče. Posebno se zahvaljuje pozitivcima, istaknutim kreativcima ovog kraja Radu Blagojeviću, Vulu Vojnoviću i Dragiši Draškoviću kao i svim ljudima dobre volje koji su učestvovali u kreiranju ljepote ovog mjesta. On poziva sve da dođu i da uživaju u mirisima ruže, Vazdušne banje.

[royalslider id=”164”]