Medicinari iz Foče u Domu staraca „Sunce“ u Rogatici

24.05.2017.

studenti-u-domu-staraca-1

RAZBIJANjE PREDRASUDA O STARIM OSOBAMA

ROGATICA – Grupa od 20-tak studenata druge godine zdravstvene njege sa Medicinskog fakulteta u Foči, predvođena višim asistentom Jelenom Pavlović, boravila je danas, 24. maja, u Domu za starija lica „Sunce“ u Rogatici u kome dio svog trećeg životnog doba provodi nešto više od 50 osoba..

– Ovo je već četvrta godina zaredom kako dolazimo u ovu ustanovu. Cilj je da se studenti upoznaju sa jednom veoma dobrom i kvalitetnom organizacijom zaštite i zbrinjavanja starih osoba i da kroz terijski stečena znanja iz predmeta gerijatrija i njega starih osoba urade sveukupno gerijatrijsku procjenu stanja i identifikuju sve potrebe starih osoba koje se kao šticenici ovdje nalaze. Želim da kažem da je ova ustanova pokrivena sa svim potrebnim kadrom od njegovateljica, medicinskih sestara i socijalnih radnika. Stičem dojam da su i korisnici jako zadovoljni uslugama koje dobivaju. To je odraz dobrog i kvalutetnog rada i adekvatne zdravstvene njege, reče magistar Jelena Pavlović.

studenti-u-domu-staraca-2

Današnje društvo, dodala je ona, suočava se sa porastom broja starih osoba. Potrebno je da se u starost treba da ide sa optimizom razbijanjem predrasuda o starim osobama koje se nalaze u trećem dobu života kao otpisanim dijelom društva. To stalnim kontaktima sa njima čine radnici ove ustanove, a preko njih i naši studenti kroz praktičnu nastavu.

Na kraju jednodnevne posjete „Suncu“ Jelena Pavlović u ime Fakulteta, studenata i svoje zahvalila se menadžmentu i svim zaposlenim na toplom prijemu uz nadu da će se saradnja nastaviti na obostranu korist.

studenti-u-domu-staraca-3

A direktor „Sunca“ Radomir Ćućula reče da im je čast što je Fakultet odabrao baš njihovu ustanovu da bude na usluzi studentima. To je veliko priznanje radu svih zaposlenih u Domu koji iz svake posjete izvlače pouke koje primjenjuju na planu zdravstvene njege štićenika.