SO-e Rogatica – Dan opštine i krsna slava istog dana – 19. avgusta

26.04.2019.

ROGATICA – Redovna, 29-ta sjednica SO-e Rogatica održana je juče, 25. aprila. Protekla je u razmatranju više značajnih pitanja. Među njima je i donošenje odluke o izmjenama i dopunama Statuta opštine prema kojoj će počev od ove godine praznik opštine i krsna slava biti 19. avgusta na Preobraženje Gospodnje.

Promjena je u tome što je do sada krsna slava opštine bila 19. avgusta, na Preobraženje Gospodnje, a dan opštine 27. septembar u znak sjećanja na prvo oslobođenje Rogatice davne 1914. godine. Pošto je obilježavanje ova dva dana dupliranje troškova, to je u cilju njihovog smanjenja, a i upitnog datuma prvog oslobođenja Rogatice, na prijedlog Kluba odbornika SNSD i podršku građana kroz javnu raspravu, donesena odluka o spajanju krsna slave i dana opštine na jedan datum – 19. Avgust i Preobraženje Gospodnje.

U nastavku rada sjednice odbornici su razmatrali izvještaj o radu načelnika opštine tokom prošle, 2018. godine.

Na čak 34 stranice ovog dokumenta navedene su sve aktivnosti kojim se tokom godine bavio načelnik i opštinska uprava počev od kabineta načelnika preko Civilne zaštite, pravnih i administrativnih poslova za potrebe skupštine, centra za pružanje pravnih usluga građanima do svakog odjeljenja, inspekcija i komunalne policije.

U diskusiji o izvještaju odbornici pozicije iskazivali su pozitivna mišljenja o radu načelnika posebno u dijelu realizacije projekata kapitalnih investicija, stabilizacije budžeta, brizi za mlade kroz povećanje sredstava za stipendije i povećanje nataliteta, brizi o objektima Osnovne škole i Srednjoškolskog centra, da bi na kraju izvještaj bio usvojen sa 11 glasova za i 6 protiv.

Pažnju odbornika izazvao je i Izvještaj o izvršenju budžeta opštine za 2018. godinu.

Tijana Brkić, načelnica Odjeljenja za finansije, rekla je da je budžet ostvaren u visini od 7.846.572 maraka. To je za 0,83 posto više od plana za ovu godinu, a čak 17,99 posto više od ostvarenja u 2017. godine.

Budžetski izdaci ostvareni su u visini od 7,246.237 maraka ili 92,90 posto od plana, a za 11,86 posto više od ostvarenja u 2017. godini. Višak prihoda nad rashodima iznosio je 434.889 maraka ili za preko 320 posto više od ostvarenja u 2017, a neuporedivo je sa 2016. godinom kada je budžet bio u manjku za 431.437 maraka kada je, kako je rečeno, na vlasti bio SDS sa svojim koalicionim partnerima.

Ostali dio sjednice protekao je u razmatranju i prihvatanju više informacija i izvještaja o radu u prošloj godini.

Tu je izvještaj o utrošku programski planiranih sredstava, informacija o funkcionisanju mjesnih zajednica, izvještaja Odbora za žalbe i Opštinske izborne komisije.

Razmatran je i prihvaćen izvještaj o radu tokom 2018. Opštinske organizacije Crvenog krsta, te informacija o stanju bezbjednosti i aktivnostima Policijske stanice i radu Osnovne škole „Sveti Sava“, Srednjoškolskog centra „27. januar“, Pravobranilaštva Republike Srpske – sjedište zamjenika Foča i radu veterinarskih ambulanti Rogatica i „Animal vet“.

Više pažnje posvećeno je Informaciji o stanju bezbjednosti i aktivnostima Policijske stanice u Rogatici. Obrazlažući informaciju, Igor Karišik, komandir Policijske stanice, rekao je da je u cjelini uzev stanje bezbijednosti zadovoljavajuće. Ipak, poseban problem čini bezbjednost u saobraćaju. Izdvajaju se dionice magistralnog puta Stjenice – Kovanj i Sastavci – Dub.

Od 1. januara 2015. do kraja prošle godine na području koje pokriva naša Policijska stanica, naglasio je Karišik, dogodilo se 416 saobraćajnih nezgoda. Od tog broja 336 desile su se na magistralnom putu, a 155 na dionici puta Stjenice – Kovanj čija dužina je svega 13 kilometara. Opasna je i dionica Sastavci – Dub, zbog čega bi se njima trebala posvetiti veća pažnja od strasne stručnih lica i nadlažnih organa lokalne, ali i šire društvene zajednice i „Romanija-puteva“ koje brine o ovom putu.