Novi krov na zgradi škole u Sjeversku

12.08.2019.

ROGATICA – Nakon što je zadnje učenike ispratila školske 2008/2009. godine, zgrada bivše osnovne škole u Sjeversku kod Borika, u kojoj je nastava na vrlo zanimljiv način počela davne 1932. godine, kada su je dobrostojeća braća Vaso i Mile Planojević iz okolnih Mrkonjića, neposredno uz spomenik Kralju Petru I Velikom, koji je ovdje podignut sedam godina ranije, izgradili vlastitim sredstvima i na svom imanju, i poklonili tadašnjem Ministarstvu prosvjete, prijetila je opasnost da zbog, u prvom erdu lošeg krova, doživi sudbinu većeg broja sličnih objekata diljem opštine koji su nakon ostanka bez đaka prepušteni zubu vremena i propali.

Da se to ne bi dogodilo i ovom za Sjevrsko i okolinu istorijskom školskom objektu brigu o njemu preuzeli su mještani, od kojih je većina u njoj naučila prva slova. U tome su imali punu podršku bivšeg direktora ŠG „Sjemeć“, a sadašnjeg načelnika opštine Milorada Jagodića. On im je prvo pomogao u zamjeni opreme kojom su umjesto đačkih klupa došli stolovi i klupe za razne društveno-političke i druge skupove, od kojih su najčešće daće umrlim Sjeverčanima.

– Pošto je zgrada naše škole početkom pedesetih prošlog vijeka bila pokriven salonitom, krov joj je iz godine u godinu sve više prokišnjavao i na plafonima učionica i drugih pratećih prostorija širile su se fleke poslije kiša i otapanja snijega. Spas je bio u novom krovu za što mještani zbog njihovog obima nisu mogli skupiti potrebna sredstva, kazuje Sjeverčanin Slavko Đukić.

– Opet nam je tu, dodaje on, priskočio sada načelnik opštine Jagodić obezbijedivši 20.000 maraka u budžetu lokalne zajednice i ovih dana (tokom prošle nedjelje – od 6. do 10.8.) kupljen je limeni krov i ostali potreban matrijal i izvršena zamjena krova pod kojim su dvije prostrane učionice, dva stana i ostale prateće prostorije.

Uz novi krov mještani su radnom akcijom, koja je juče održana, dali novi izgled i okolišu. Odvezen je sav otpadni materijal od krova, uništen korov i sve nepotrebno. Bila je to prilika i da se pripremi skroman ručak zahvale načelniku opštine i radnicima koji su, koristeći lijepo vrijeme, rekordno obavili ovaj zahtjevan i ne mali posao u nadi da će u dogledno vrijeme ponovo primiti i nove učenike.