Novo Goražde dobilo biblioteku

29.09.2011.

Biblioteka u Novom Goraždu

NOVO GORAŽDE – Jedna od najmanjih i najmlađih opština u Republici Srpskoj – Novo Goražde tek je sredinom ove godine dobilo biblioteku. Kuriozitet je što je reč o sredini sa najstarijom štamparskom tradicijom na prostorima Bosne i Hercegovine.

Na području opštine, u crkvi Svetog Đorđa, između 1519. i 1521. godine, radila je prva štamparija u Bosni i Hercegovini i druga na Balkanu, odmah iza cetinjske, gde su štampane prve crkvene knjige. Upravo zbog toga novoformirana narodna biblioteka nosi ime Božidara Goraždanina, prvog štampara goraždanskih crkvenih knjiga.

– Pošto smo sredinom godine od Ministarstva prosvete, nauke i kulture Republike Srpske dobili sve potrebne saglasnosti, opština je obezbedila prostor i finansirala njegovo uređenje, nabavku polica i drugog inventara – kaže direktor biblioteke Bobana Nešković.

Neškovićeva dodaje da su za početak obezbedili više od 10.000 knjiga, ali da im neprekidno stižu darovi sa svih strana, tako da imaju pune ruke posla oko njihovog razvrstavanja i evidencije.

– Između brojnih darodavaca knjiga posebno ističem Narodnu biblioteku Srbije, zatim Narodnu biblioteku “Ivo Andrić” iz Višegrada, te matične biblioteke iz Istočnog Sarajeva i Foče, a Srpsko-kanadsko društvo “Herceg Stefan Vukčić Kosača” iz Kičinera, koje okuplja veliki broj izbeglih Goraždana nakon poslednjeg rata, najavilo je kupovinu najnovijih naslova na predstojećem beogradskom sajmu knjiga – naglasila je Neškovićeva.

Ona dodaje da uskoro, po završetku evidencije i razvrstavanja knjižnog fonda, predstoji učlanjenje.

– Iako još zvanično nismo otvoreni, zbog velikog interesovanja mladih već smo počeli sa izdavanjem knjiga – ističe Neškovićeva.

(Politika)