Ispunićemo poslovni plan!

05. oktobra 2011. 058.ba

Mile Lakić

VIŠEGRAD – Direktor HE „Višegrad“ sa optimizmom čeka kraj godine

„Nadamo se da će se hidrološka situacija u poslednjem kvartalu ove godine popraviti i da će se kretati u nivou proseka u poslednjih pet godina što bi omogućilo ispunjenjem godišnje i proizvodnog plana od 916 Gigavata struje“

Mile Lakić, direktor Hidroelektrane „Višegrad“ kaže da je, hidrološki gledano, protekli period 2011. godine bio natprosečno sušan, što se odrazilo na ostvarenu proizvodnju. On dodaje da je, zaključno sa avgustom, ukupna proizvodnja iznosia 585,29 Gigavata električne energije, što je 11 odsto ispod plana i 34 odsto manje od ostvarenja u istom periodu 2010. godine.

– Prethodna godina je bila rekordna po proizvodnji i po dotoku reke Drine na pregradni profil HE „Višegrad“. Samim tim, nije realno upoređivati, jer takav godišnji dotok javlja se svakih nekoliko desetina godina. Ono što je posebno važno za proizvodnju, jeste pogonska spremnost, koja je i ove godine na optimalnom ni­vou kaže Lakić u intervjuu za Press RS.

Koliko je struje proizvedeno prošle godine?

– Proizvedeno je 881,85 Giga­vata. HE „Višegrad“ je prošle godine ostvarila rekordnu neto dobit od 10,97 miliona, dok za ovu godinu predviđamo da će dobit iznositi sedam miliona maraka. Nadamo se da će se hidrološka situacija u poslednjem kvartalu ove godine popraviti i da će se kretati u nivou proseka u poslednjih pet godina. To bi rezultiralo i ispunjenjem godišnjeg proizvodnog plana od 916 Giga­vata električne energije.

Donirali 3,9 miliona KM

■ U kojoj meri HE „Višegrad“ posluje kao društveno odgovorno preduzeće?

– Potpuno smo svesni društvene odgovornosti koju imamo, tako da je širok spektar doprinosa našeg preduzeća ukupnom razvoju ne samo lokalne zajednice i regije, nego i cele RS. Primera radi, prosečna cena proizvedenog Kilovatčasa električne energije je najniža u sistemu ERS. Ona utiče na formiranje tržišne prihvatljivosti krajnje cene koju ERS obezbeđuje za sve kategorije potrošača u RS. U poslednjih šest godina smo za donacije u oblasti zdravstva, sporta, kulture, izdvojili 3,9 miliona maraka. Ovo su samo neki pokazatelji društvene odgovornosti našeg preduzeća.

■ Šta je prošle godine uticalo na ovako pozitivan proizvodni i poslovni rezultat?

– Prošla godina je bila rekordna u svim značajnim tehničkim i ekonomskim parametrima. Nadmašen je raniji proizvodni re­kord iz 1996. godine od 1.208 Giga­vata i ostvareno 1.283 Gigavata električne energije. Do toga je došlo zbog natprosečnih dotoka, optimalne pogonske spremnosti i uticaja klimatskih promena, koji su doveli do pojačanog topljenja snega i naglih dotoka na celom prostoru u gornjem slivu Drine.

■ Da li ste zadovoljni pogonskom spremnošću HE „Višegrad“?

– Naravno! Izraženo u procentima na godišnjem nivou, raspoloživost agregata iznosi oko 90 odsto, s tim da je neraspoloživost uglavnom povezana sa planiranim remontnim radovima. Ove godine smo uspešno završili kapitalni remont agregata broj 1. Poslednjih dana smo zamenili hladionik i na agregatu broj 3, takođe sa vađenjem rotora. Po­gonska spremnost je, između ostalog, rezulatat i dugogodišnjeg iskustva rukovodstva tehničkog sektora i oprativnih timova, koji većinu poslova obavljaju samostalno. Na to smo ta­kođe ponosni!

■ Kakvi su planovi preduzeća za ovu i 2012. godinu?

– Ove godine planiramo ispunjenje rebalansiranih proizvodnih i ekonomskih pokazatelja. To znači ostvarenje proizvodnje od 916 Gigavata električne ene­rgije, održavanje maksimalno moguće pogonske spremnosti i ostvarenje prihoda, rashoda i dobiti u planiranim vrednostima. Period od 2012. do 2014. godine biće period sa najvećim obimom investiranja u dosadašnjem radu HE „Višegrad“. Pred ugovaranjem se nalaze poslovi u vrednosti od oko 40 miliona maraka.

■ Šta je sa izgradnjom HE „Mrsovo“?

– Resornom ministarstvu smo uputili pismo namere za izgradnju ove elektrane, koja će se nalaziti na reci Lim, uzvodno od naše HE. Opština Rudo je dala saglasnost za reaalizaciju ovog projekta. U toku su aktivnosti na izradi idejnog rešenja i studije opravdanosti izgradnje HE Mrsovo. Očekujemo da će Vlada RS svojim odlukama i odabirom strateškog partnera vrlo brzo stvoriti uslove da zajedno našim kapacitetima što pre krenemo u konačnu realizaciju najznačajnijeg projekta na Limu koji pri pada RS.

■ Dokle se stiglo sa izgrad­njom poslovne zgrade?

– Radovi se odvijaju planiranom dinamikom. U ovoj godini završavamo sve poslove vezane za izradu glavnog projekta za gradnju. Nakon toga će uslediti raspisivanje tendera za izvođača prve faze radova .Trenutno se na ovoj lokaciji izvode geotehnički i istražni radovi, a planiramo da se izgradnja poslovne zgrade okonča krajem 2013. godine.

„27.09.’11.god., Press, Maja Bašić“.
Izvor: henadrini.com

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,