„Orjent“ praznik za oči i dušu

17. oktobra 2011. 058.ba

Hotel "Orjent"

ČAJNIČE- Zavučeno i mnogima danas nepoznato mjesto, ono isto, koje je prije 20 godina, obilovalo ugostiteljskim i turističkim destinacijama, koje su posjećivali ljudi iz svih krajeva Bivše Jugoslavije i koji su sa oduševljenjem prihvatali tradiciju istočno-hercegovačkih varoši, a danas ruševina, gdje god stali ili pogledom mogli dokučiti. Čajničko ugostiteljstvo, je u tom periodu održavalo ovo mjesto na nogama, te je za Gospojinske dane, kada se održava i veliki „Narodni sabor“ u Čajniču, ugostiteljstvo doživljavalo potpuni preporod i Čajniče vadilo iz godišnjeg gubitka, po devetomjesečnom obračunu opštine.

Danas je u Čajniču potpuno drugačija slika, kako ugostiteljstva, isto tako i bilo kojeg drugog boljitka. Vrši se kupo-prodaja objekata, koji su mnoga dobra donosili i ostavljali u ovom mjestu, prenoseći ih iz drugih krajeva. Čajničani, starosjedioci, poznati nadaleko kao velikodušni, srdačni, gostoprimivi i pošteni, uspjeli su na ovakvim temeljima izgraditi i podići, ugostiteljstvo u Čajniču na zavidan nivo. Za njihovog vremena, uzdigli su se hoteli, „Cicelj“, „Čajniče“ i „Orjent“, koji su tako zajedno činili ugostiteljstvo najjačim u ovom kraju. Najveći promet, pravio je ubjedljivo hotel „Orjent“, koji je predstavljao „meku“ ovog kraja i bio nešto više od samog hotela. Ono što je „Orjent“, činilo drugačijim i posjećenijim od ostalih, bila je „duša“, koju bi svojom ljepotom udahnuo svakom putniku namjerniku. Svježina planinskog predjela „Cicelj“ u čijem je podnožju hotel i smješten, a gdje su danas ostali samo ostaci kostura iste gradjevine, privlačili su svojom ljepotom i čistotom.

-„Nastupali su u „Orjentu“ mnogi estradni umjetnici. Vrhunski orkestri su melodijama i notama sevdalinke, punili dvije velike sale za goste hotela. Terasa, ogroman kuhinjski prostor, gdje su se pripremali hercegovački specijaliteti i domaća hrana, sobe i apartmani sa pogledom na borovu šumu, veliki parking prostor, na kojem su skoro svakog vikenda, bila parkirana dva-tri autobusa. Bio je omiljeno mjesto ekskurzijama iz Vojvodine (Subotica, Kula, Vršac, Novi Sad), zatim iz Srbije, te gosti iz Pljevalja i Crne Gore, koji su najčešće uživali u svim ovim ugostiteljskim destinacijama“, priča bivši ugostitelj hotela „Orjent“, Miloš Kuvelja.

Malom mjestu, pristaje velika priča. Da „Orjent“ drže Goraždani i Fočaci, govorkalo se javno, da isti pored svojih tako lijepih ugostiteljskih objekata, baš ovde u „Orjentu“, provode i uživaju svoje slobodno vrijeme.

-„Orjent“ je bio čarobno mjesto, osjećaj zadovoljstva i sreće obuzimao je svakog gosta, koji bi odavde posmatrao večernju panoramu i paljenje svjetala, po Čajničkoj varoši. Tadašnju slobodu i ljepotu u zraku, ne vjerujem da ću još jednom doživjeti“, sjeća se Goraždanka, Ilinka Popović.

Da je u „Orjentu“, bilo sve zaista na zavidnom nivou, mir, gostoprimstvo i zajednička sloga, pokazali su i veliki prijemi, koji su priredjivani u ovom ambijentu.

-„Dvadeset godina, svog radnog vijeka, proveo sam na tom mjestu, pa su mi mnogi lijepi dogadjaji ostali u sjećanju, a poseban utisak na mene, ostavio je Prijem iz 1980.godine, koji je organizovala opština Čajniče i „Orjent“, a riječ je o Prijemu 109 novinara iz svih javnih glasila Bivše Jugoslavije“, tvrdi Vlajko Burović.

Da sve što je lijepo, kratko traje, pokazala je stečajna sudbina Ugostiteljskog preduzeća „Cicelj“ u Čajniču. Stečajnim postupkom, na čijem je kormilu bio Slavko Ilić kao stečajni upravnik, rasprodati su mnogi ugostiteljski objekti, koji su „Cicelju“ pripadali. Medju njima „Orjent“ 2009.godine, prešao je u vlasništvo Užičke firme „Rad“, a u ruke Radovana Radojičića, te od tada, do danas, sve oko njega i u njemu, ne može se pripadništvu, niti marljivom vlasništvu pripisati.

-„Da, tačno je da sam kupio „Orjent“ 2009. godine, ali pošto je cjelokupan prostor devastiran u ratnom periodu, gdje se nalazila i kasarna vojske, potrebna su mi ogromna sredstva, da bih vratio hotelu predjašnji izgled. Ja namjeravam izgradnju hotela „Orjent“, započeti kroz neki vremenski period od godinu dana, jer želim tom mjestu vratiti njegov ugled, kakav je imao i znatno ranije“, optimistično govori sadašnji vlasnik Radojičić.

Od ljepote „Orjenta“, ostao je samo kostur i drveni obod, koji bi sa žaljenjem privukao poglede šetača, koji i sada još uvijek znaju posjediti kraj hotela i paziti mu na temelje, koji su jedini danas od njega ostali…

 

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Miroslava Perendija

Rodjena je u Čajniču, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Fakultet Političkih nauka završila je u Banja Luci, gdje je stekla zvanje diplomirani novinar. Radi kao novinar – dopisnik za dnevne novine Dan RS i Radio Foča. Urednik je mjesečnog izdanja Biltena – „Mi volimo Čajniče“.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Miroslava Perendija

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,