Razotkriven plagijat na međunarodnom dječijem festivalu u Goraždu

18.10.2011.

Međunarodni dječiji festival u Goraždu

GORAŽDE – Tek što je završen 12. po redu međunarodni dječiji festival „Šta se pjesmom sanja“ objelodanjena je prevara, nakon što je razotkriven plagijat pobjedničke pjesme Lubomile Ivanove iz Bugarske. A na nečasne radnje, u autorskom komentaru na portalu Gorazdeonline ukazala je Selma Verem, direktorica Osnovne muzičke škole „Avdo Smajlović“ u Goraždu, inače kompozitor dječijih pjesama.

Nakon provjere i očiglednih dokaza da se radi o plagijatu stručni žiri festivala, koji je u subotu održan u Goraždu, diskvalifikovao je pobjedničku kompoziciju „Voda“, Bugarke Lubomire Ivanove.

Utvrđeno je, naime, da je pomenuta kompozicija u potpunosti prepjevana i identična Bugarskoj kompoziciji koja je izvedena na Eurosongu 2007 godine. Na dušu organizatora festivala ide veliki propust jer je svih 15 izvedenih pjesama predhodno prošao selekcioni žiri, koje su više puta preslušavane.

Nakon odluke o diskvalifikaciji redoslijed nagrađenih učesnika festivala je sljedeći: Pjesma “Šta se pjesmom sanja” pobjednička je kompozicija u izvedbi Merime Hubjer i Emira Vehabovića iz Goražda. Oni su, u duetu, izveli pjesmu za koju je tekst napisao Slavko Klisura, muziku Belkisa Vehabović, a aranžman Adnan Mušanović. Drugo mjesto osvojila je Anastasija Bosančić iz Banja Luke sa pjesmom „ Prva ljubav“. Autor teksta za ovu pjesmu je Zoran Đumić, a muzike i aranžmana Nebojša Ivanović. Treće mjesto pripalo je goraždanki Arijani Nevesinjac, koja je izvela pjesmu „Ja o meni odlučujem“, za koju je tekst napisao Slavko Klisura, muziku Selma Verem, a aranžman Adnan Mušanović, koji je za aranžman ove pjesme dobio i nagradu stručnog žirija. Podsjetimo, nagradu za najbolji tekst dobila je pjesma “Mače moje čupavo” autora Slaviše Guje Slaje, kojom se predstavila Ana Grujić sa horom “Palčići”, a nagrada za najbolju muziku dodjeljena je pjesmi pod nazivom “Šašava pjesma”, Srđana Milojevića, u izvedbi Lorene Janković. Podsjećanja radi, dječiji žiri je dodijelio nagrade za treće i drugo mjesto, te za najbolju kompoziciju.

Treće mjesto po ocjeni dječijeg žirija osvojila je pjesma “Budi vitez”, koju je izveo Goraždanin Faruk Bečić, drugo mjesto je “Rokenroler” koju je pjevala Milica Pejović iz Podgorice, a najbolja pjesma, po odluci dječijeg žirija, je “The Best Friends” u izvedbi Martine Kovač iz Mostara.