Maksilofacijalna hirurgija – Nasmij se Milice

SRNA - 28. novembra 2011. 058.ba

Bolnica - Foča

FOČA – Prvi put od djetinjstva, zahvaljujući pravom podvigu doktora maksilofacijalne hirurgije, vraćene su suze na desno oko i osmijeh na lice 54-godišnje Milice Škipine iz Foče.

Milica je od četvrte godine živjela sa paralizom desne strane lica, zbog koje nikada nije mogla da zatvori desno oko. Umjesto pravih, povremeno su u njenu očnu duplju ubrizgavane vještačke suze.

A onda, ovog mjeseca, sasvim slučajno došla je na specijalistički pregled u fočansku bolnicu. Imala je sreću da je tada u bolnici gostovao pukovnik – profesor doktor Nebojša Jović, načelnik Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju VMA u Beogradu.

Ovaj poznati evropski i svjetski stručnjak došao je u Foču na poziv svog bivšeg studenta dr Miroslava Obrenovića. I njih dvojica se, poslije kraće konsultacije, odlučuju za operativni zahvat Milice Škipine, prvi ovakve vrste u istoriji fočanske bolnice.

Tek što se probudila iz narkoze, nakon višečasovne operacije, ugledala je Milica lice doktora Jovića, koji je ohrabrio: „Hajde, slobodno se nasmij, Milice!“.

„Mislila sam da sanjam. Ispod debelih zavoja osjetila sam oštar bol i bila presrećna. Prvi put, od kada znam za sebe, osjetila sam svoje lice. `Pa, ja mogu da se smijem` – povikala sam“ – priča Milica.

Iz desnog oka potekle su suze, ali prave: „Ovo je moj drugi život. Hvala Bogu, ali i doktorima Joviću i Obrenoviću, sada ću umjeti radosnije da živim!“

„Ovo je zaista veliki uspjeh maksilofacijalne hirurgije i nešto sasvim novo u istoriji bolnice u Foči.Rekonstruisanim hirurškim zahvatom bolesnici smo vratili dinamičnu funkciju paralizovanog lica i oka, koje ona ne osjeća punih 50 godina“ – ističe dr Obrenović i pojašnjava:

„Napravili smo prenos sljepoočnog mišića kapaka i lica, što do sada ovdje nije rađeno. Ovakva metoda je potpuno nova u Republici Srpskoj, a uobičajena na VMA“, ističe dr Obrenović, koji je tri i po godine proveo na stažiranju i specijalizaciji na beogradskoj VMA.

Učio je ovaj 35-godišnji Fočak, specijalista, od najboljih hirurga u ovoj oblasti, pa je, za razliku od mnogih svojih kolega, odlučio da se vrati u rodni grad i da tamo primijeni svoja stečena znanja.

„Pomenuta operacija biće početak formiranja Maksilofacijalnog hirurškog odjeljenja u fočanskoj bolnici. Za to imamo sve uslove i podršku naših profesora i učitelja“, napominje dr Obrenović.

On dodaje da će otvaranje najmlađeg medicinskog odjeljenja u Foči biti od nemjerljive koristi za pacijente, ali i za studente Medicinskog fakulteta.

A što se tiče pacijentkinje Škipine, ona će još koji dan ostati u fočanskoj bolnici, pa ide kući. Tamo je čekaju muž, djeca i unuci.

Oni će joj pomoći u istrajnoj rehabilitaciji i vježbama. I u „početku jednog sasvim novog života“ – kako sama najviše voli reći.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,