Otkriven spomenik ruskim dobrovoljcima

05.11.2011.

Spomenik ruskim dobrovoljcima

VIŠEGRAD – Na Vojničkom groblju u Višegradu danas je otkriven spomenik ruskim doborovoljcima koji su poginuli u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Spomenik, na kome su uklesana imena 37 stradalih ruskih dobrovoljaca, otkrili su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Petar Đokić, predstavnici ruskih dobrovoljaca i porodica poginulih Rusa, kao i članovi boračke organizacije Višegrad i njihovi saboraca sa višegradskog ratišta.

Ministar Đokić rekao je da je Srpska zahvalna ruskim dobrovoljcima koji su u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu učestvovali u njenom stvaranju.

“Poznato je da je na ratištima prilikom stvaranja Republike Srpske učestvovalo oko 700 ruskih dobrovoljaca i mi smo zahvalni činu njihovog požrtvovanja”, rekao je Đokić nakon otkrivanja prvog spomenika ruskim dobrovoljcima sa imenima podignutom u BiH zajedničkim sredstvima donatora iz Rusije i Vlade Srpske.

On je dodao da nije slučajno što je Višegrad odabran za podizanje ovog monumentalnog spomenika, jer je, kako je rekao, ovo mjesto istorije iz koga su u svijet poslate mnoge dobronamjerne i lijepe poruke.

Ministar Đokić istakao je da su ruski dobrovoljci došli u pomoć braći i časno i pošteno se s njima borili rame uz rame.

Savo Cvjetinović, predsjednik Udruženja građana srpsko-ruske zajednice “Zavet” iz Bijeljine, koje je učestvovalo u aktivnostima na izgradnji ovog spomen-obilježja, poručio je da je polaganje života za otadžbinu uzvišen čin, ali da je još uzvišenije dati ga za svoga brata po vjeri pravoslavnoj.

Cvjetinović je istakao da sa ponosom treba pokazati spomenik časnim ruskim dobrovoljcima koji ničim nisu okaljali junački obraz.

Među njima je, kaže Cvjetinović, bilo vojnika, Kozaka, studenata, intelektualaca, omladinaca, a iz njihovog stroja poginuo je i jedan monah.

Ljudmila Bogoslovskaja, majka poginulog ruskog dobrovoljca Konstatina, poručila je desetinama okupljenih na otvaranju spomenika da je Republike Srpska njena druga otadžbina i zahvalila se Srbima koji su izgradili ovo spomen obilježje.

“Kad Vlada moje zemlje nije u ratu željela da pomogne srpskom narodu u BiH priskočili su naši dobrovoljci među kojima je bio i moj sin junak”, rekla je Bogoslovskaja.

Borac sa ratišta dobrovoljac Roman Zencov podsjetio je na hrabrost i viteštvo ruskih ratnika koji su ginuli i za Srbiju i Rusiju koje, kako je rekao, zauvijek moraju biti bratske i jake u svjetskim razmjerama.

Spomen-obilježje od crveno-crnog granita i kamena sagradio je vajar Nebojša Savović u vertikalnoj formi, a sastoji se od 12 elemenata i visok je četiri metra.

Na Srpskom vojničkom groblju na Megdanu u Višegradu sahranjeno je šest ruskih dobrovoljaca, među kojima je bilo i tijelo kozačkog atamana Genadija Kotova, koje je porodica kasnije eksumirala i prenijela u Rusiju. Kosti jednog ruskog dobrovoljca počivaju na gradskom groblju u naselju Crnča.

Prije otkrivanja spomenika služen je parastos ruskim dobrovoljcima u hramu na Megdanu.

(Srna)