Preko dana igralište, naveče opijalište

06.11.2011.

Foča - vrtićFOČA – Iako ljetos renoviran i obogaćen novim rekvizitima, jedini vrtić u Foči u naselju Donje Polje stalna je meta vandala, koji se ovdje okupljaju u večernjim časovima.

Zbog rušilačke kulture i nesavjesnog odnosa prema imovini već početkom jeseni u vrtiću su polomljene ljuljaške, klackalice, prevrnute vrteške, a smeće i otpaci na sve strane.

Gradska kultura življenja i zaštite okoline kod mladih Fočaka izgleda da ne postoji, a ako je i bilo, vremenom se pretvorila u javašluk. Mještani Donjeg Polja su ogorčeni izgledom vrtića i ponašanjem sugrađana.

– Imamo mnogo problema sa očuvanjem klupa, stolica, zelenila. Vrtić je nekoliko puta obnavljan, ograda je na više mjesta provaljena, nijedna klackalica nije ispravna – rekao je član Savjeta MZ Donje Polje Slavko Đorđević i dodao da se obraćao i policiji i komunalnoj policiji.

Nada Vujičić, koja svakodnevno izvodi dječaka Milana u vrtić, kaže da je u vrtiću gotovo sve za kratko vrijeme razvaljeno, a da je higijena na najnižem nivou.

– Trebalo bi da neko reaguje i povede računa o ovome, jer ovo je jedino mjesto gdje dječica mogu da borave – kaže Vujičićeva.

Nedeljko Mijović, radnik gradske čistoće, kaže da se sve to dešava u vrtiću jer nije dobro osvijetljen i niko ga ne čuva.

– Po noći omladina pije u vrtiću i tako alkoholisani sve polome. Mi radnici obavještavali smo i policiju o svemu, patrola dođe, upozori ih, ali oni ponovo sljedeće veče ili za vikend dođu i rade isto – ispričao je Mijović.

U Komunalnoj policiji kažu da oni nisu dobili nijednu prijavu od građana niti od policije da neko u Donjem Polju uništava javno dobro.

– Apelujemo na stanovnike da nam u tome pomognu. Za svako uništavanje uputićemo prekršajnu kaznu – rekla je šef Komunalne policije Radenka Prodanović.

U policiji u Foči kažu da su reagovali na svaku prijavu o narušavanju reda i mira i uništavanju javnog dobra u vrtiću.

– Prema maloljetnicima ne možemo bilo kako da postupamo, oni se samo upozore i registruju, ponekad se čak i lažno predstavljaju, a najčešće je riječ o delikventima povratnicima – objasnili su u policiji.

Bogoslovi

Jedan svijetli primjer visoke ekološke svijesti dali su učenici srednje Bogoslovske škole, koji su sproveli akciju čišćenja parkova u Foči.

– Ideju je inicirao naš školski parlament, a podržali Uprava škole i gradske vlasti, da naš hrišćanski optimizam proširimo i ovako. Pokupili smo lišće, spakovali ga u vreće i očistili parkove od drugih otpadaka – rekao je srednjoškolac Dimitrije Stanojević.

(Glas Srpske)