U Foči održano predavanje na temu „Novi strateški koncept NATO-a“

gorazdeonline - 22. novembra 2011. 058.ba

Novi strateški koncept NATO-a

FOČA – U Foči je u utorak, pred oko 150 građana, održano predavanje na temu: „Novi strateški koncept NATO-a“.

O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti NATO-a, te političkim, ekonomskim i vojnim prednostima evroatlantskih integracija govorio je dr Džon Olsen, zamjenik komandanta NATO Štaba iz Sarajeva.

NATO donosi nekoliko prednosti, ne samo za BiH već i bilo koju drugu zemlju članicu, a u prvom redu su sigurnost i stabilnost.

– Mislim da je to jako važno za BiH. Stabilnost i sigurnost su temelj za progres i prosperitet. A kada ste u članstvu imate priliku uticati na donošenje odluka o bitnim stvarima, po principu koncenzusa, jedna zemlja jedan glas –istakao je Olsen

i dodao da se cijena članstva u NATO Savezu ne može tačno odrediti, ali NATO očekuje od svih članica da za odbranu izdvajaju 2 odsto od bruto domaćeg proizvoda.

Prema riječima načelnika opštine Foča Zdravka Krsmanovića pitanje je šta je bolje biti član ili partner NATO-a.

– Ako ste unutra imate pravo odlučivanja imate bezbjednost, ako ste parter onda ste samo posmatrač. Foča je pokazala zainteresovanost da se o budućnosti i bezbjednosti djece razmišlja bez politizacije – kazao je Krsmanović.

Ovakva predavanja održana su u 60 opština RS.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: