Pacijente liječe kiselim kupusom

07.12.2011.

Bolnica - Foča

FOČANSKI DOM ZDRAVLjA NA MUKAMA

FOČA – Sit gladnom ne vjeruje, a bolestan čovjek ne može bez lijekova. Toga je svjesno 18 doktora medicine-specijalista i sedam doktora stomatologije u Domu zdravlja Foča, koji su zbog toga, liječeći pacijente, napisali više recepata od ugovorene kvote sa Fondom zdravstvenog osiguranja, pa tako već sa istekom septembra napravili gubitak od 140.000 maraka. Pređeni limit i svaki naredni recept bi im se mogao odbiti od plate, a oboljelih u Foči je iz dana u dan sve više, što one u Fondu zdravstvenog osiguranja iz Banjaluke uopšte ne interesuje. I zbog povećanog prevoza bolesnika u zdravstvene ustanove u RS i Beograd, Dom zdravlja je napravio „gubitak” od 27.000 maraka. Zbog toga su sada u dilemi da li da stave „katanac” na Dom zdravlja ili da bolesnike upućuju na kiseli kupus, kompote, bijeli luk.

– Maksimalno smo interno uradili i regulisali način racionalnog propisivanja lijekova od strane naših ljekara, ali je očito da su potrebe stanovništva opštine Foča i njihovog zdravstvenog stanja, s obzirom na vrstu i broj teških oboljenja, znatno veći od sredstava koje je Fond unaprijed odobrio. Te troškove, kao i uvećane troškove za 103 organizovana prevoza pacijenata do specijalističkih medecinskih centara u RS i 12 prevoza pacijenata do Beograda u iznosu od 45.000 maraka, Fond zdravstvenog osiguranja priznaje sa samo 18.000 maraka. Razliku moramo nadoknaditi iz ličnih dohodaka zaposlenih ili obustaviti usluge- naglašava direktor Doma zdravlja Foča dr Ilija Golijanin.

Od direktora Doma zdravlja Foča smo saznali da Hitna služba u ovoj ustanovi besplatno liječi sve pacijente, ali i da fondovima zdravstvenog i penzionog osiguranja zdravstveni radnici duguju više od 200.000 maraka. Sa gubitkom posluje i ovdašnja Apoteka sa 15 zaposlenih, koja je u minulih deset mjeseci ostvarila prihod od 2.200.000 maraka.

-Složena je to problematika. Tako smo i prošlu 2010. godinu završili, takoreći sa pozitivnom nulom, jer smo na prihod od 2.148.000 maraka, za nabavku lijekova, ne računajući PDV, isplatili dobavljačima 1.830.000 maraka. U ovoj godini smo već za PDV izdvojili 70.000 maraka. Ove državne apoteke, kakva je i naša, u velikoj su opasnosti. Mi u Foči već imamo nekoliko privatnih apoteka, a odnedavno se ovde pojavila i „Moja apoteka” iz Banjaluke. Gdje ona dođe, tu „trava ne niče”. Vidjeli smo to na primjeru Višegrada i drugih gradova- kaže Snežana Mališ, direktor Apoteke u Foči.

Ako doktori obustave pisanje recepata u problem će doći i Apoteka, koja po receptu ima zaradu od 1,50 maraka. Jedino će u Fondu zdravstvenog osiguranja koji se odavno ponaša kao Kir Janja imati razloga za zadovoljstvo.

Zato se kao primarno rješenje za 93 zaposlena u Domu zdravlja u Foči nameće zahtjev za odobrenje više budžetskih sredstava iz lokalne samouprave, jer je sadašnjih 40.000 očito nedovoljno za nesmetan rad.

-Procjenjujemo da bi nam budžetom za iduću godinu grad Foča trebao dati 203.000 maraka, a odbornike sam zamolio za bar 150.000 maraka, jer osim rada u gradu, pokrivamo i pet terenskih ambulanti-kaže za „Dan” dr Golijanin.