Alarmantno stanje zbog snijega u Čajniču, najugroženija okolna sela

06. фебруара 2012. 058.ba

Čajniče pod snijegom

ČAJNIČE – Nakon što je proglašeno stanje elementarne nepogode, na osnovu situacije na terenu, odnosno alarmantnog stanja, visokog snijega i niskih temperatura, koje su zadesile opštinu Čajniče od kraja januara pa sve do danas, sva okolna sela u tom periodu nisu imala električnu energiju, a niti jedan od lokalnih puteva nije bio očišćen, te su s toga sva sela na našoj opštini bukvalno odsječena od svijeta, kaže predstavnik štaba Civilne Zaštite u Čajniču Vitko Dačević.

Od 27. januara, pa sve do danas, od svijeta je bilo odsječeno 30 sela sa oko 700 domaćinstava, širom regije.

– Od proglašenja elementarne nepogode u Čajniču, štab i Civilna Zaštita djeluju neprekidno. Mobilisane su četiri mašine za čišćenje snijega, tri skipa i jedan kamion. Danas će nam se priključiti i Romanijaputevi sa svojom mehanizacijom, dok nam je svoju pomoć ponudio i Bosansko-podrinjski kanton. Namjeravamo da u akciju čišćenja snijega uključimo i privatnike, koji posjeduju mehanizaciju za čišćenje snijega sa improvizovanim „vozama“, rekao je Dačević.

On dodaje, da je regionalni put Goražde-Čajniče-Pljevlja na vrijeme pročišćen, a da se na ovoj relaciji saobraćaj odvija znatno otežano. Civilna Zaštita je već dva dana imala akciju čišćenja i uklanjanja snijega sa ulica i trotoara, a u tom periodu je bilo angažovano oko 70 pripadnika Civilne Zaštite i radio se jako predano i udarnički, a sve sa ciljem da bi se na neki način ublažile nevolje gradjanima, koje je prouzrokovao visoki sniježni pokrivač, tvrdi Dačević.

– Pripadnici jedinice Civilne Zaštite bili su krajnje složni u ovoj akciji, dok sa gradjanima nismo zadovoljni, jer nisu blagovremeno ispunjavali svoje Zakonom propisane obaveze u ovakvim uslovima, gdje trebaju očistiti prilaze do svojih objekata, te ukloniti snijeg sa krovova i tendi istih, rekao je Vitko Dačević, predstavnik Civilne Zaštite u Čajniču.

Najavljene su nove sniježne padavine, da li će ih Čajničani spremno dočekati?

– Maksimalno smo angažovali mehanizaciju i ljudske kapacitete, te ćemo s toga spremni na djelovanje dočekati nove najavljene sniježne padavine. Imamo i aktivne povjerenike u drugim naseljenim mjestima i sa njima smo u stalnom kontaktu, te nas blagovremeno izvještavaju o trenutnom stanju iz tih snijegom ugroženih područja, ističe Dačević.

Do snijegom ugroženog Čajniča, gdje visina sniježnog pokrivača prelazi preko 160 santimetara, juče je helikopterom dostavljena pomoć od Republičke uprave Civilne Zaštite.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Miroslava Perendija

Rodjena je u Čajniču, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Fakultet Političkih nauka završila je u Banja Luci, gdje je stekla zvanje diplomirani novinar. Radi kao novinar – dopisnik za dnevne novine Dan RS i Radio Foča. Urednik je mjesečnog izdanja Biltena – „Mi volimo Čajniče“.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Miroslava Perendija

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,