George Raše i Anijen Anre žive u Foči

26.02.2012.

Matična knjiga rodjenih

FOČA – Zapadnjački trend promjene imena još je rijetka pojava u Foči, pa je u posljednjih pet godina zabilježeno samo 13 ovakvih slučajeva.

Tako je jedna Fočanka poželjela da se zove Anijen Anre, kao junakinja omiljenog romana, a rođeno ime i prezime Đorđe Rašević promijenio u George Raše.

Međutim, zanimljivo je da se većina onih koji se odluče da se drugačije zovu to učine iz najneobičnijih razloga.

– Prilikom popunjavanja zahtjeva za promjenu imena navodi se i razlog. Mnogi samo napišu da je razlog lične prirode, dok drugi pojasne. Dešava se da neko promijeni ime jer ga čitav život svi zovu po nadimku. Bilo je i onih kojima je prezime pogrešno po rođenju upisano u matičnu knjigu, pa dođu da se to promijeni – kaže viši stručni saradnik za građanska stanja u opštini Foča Sreten Mihajlović.

On je ispričao da je imao slučaj da se jedna djevojka kojoj je otac Bošnjak, a majka Srpkinja, odlučila da uda za pravoslavnog sveštenika, te da je zbog toga promijenila ime u srpsko, navodeći da joj od imena zavisi budućnost.

Mihajlović je dodao da je bio zanimljiv slučaj sa djevojkom koja je na moru upoznala Italijana, udala se za njega i po našim običajima uzela njegovo prezime.

– Kada je sa suprugom otputovala u Italiju, tamo nisu mogli da se registruju kao bračni par, jer je morala da promijeni prezime. Po italijanskim građanskim propisima ne možete se prezivati kao muž, oni smatraju da ste mu tako sestra. Ta djevojka je rođena u Foči, morala je da doputuje ovamo i da vrati svoje djevojačko prezime, koje je imala prije braka sa Italijanom – ispričao je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, posebno nesvakidašnji slučaj promjene imena desio se nekad devedesetih godina.

– Jednoj Fočanki se mnogo svidjela junakinja romana. Potpuno se poistovijetila sa njom, pa je promijenila ime u taj strani lik. Poslije je imala poteškoća objasniti kako se zove, jer svi su je znali po njenom prethodnom imenu. Danas ne živi u Foči, već u inostranstvu – dodao je Mihajlović.

U Matičnoj službi opštine Foča kažu da Fočaci uglavnom nose poznata srpska imena. Među djevojčicama najviše je Milica, među dječacima Miloša i Marka. U posljednje vrijeme ima sve više Lea, Emilija, Mia, ali i duplih Ana Marija, Ana Mirjana.

– Roditelji često djeci koja se rode na praznik ili uoči praznika daju ime po tom svecu. Tako su česta imena Nemanja, Lazar, Đorđe, Rastko – rekao je matičar Dojčilo Matović.

Zakon

Zakon o ličnom imenu RS predviđeno je da svaki punoljetni građani imaju pravo da promjene ili ime ili prezime, dok se maloljetnom licu ime može promijeniti na zahtjev roditelja, usvojioca ili staratelja. Ako je dijete starije od deset godina, potreban je i njegov pristanak.