Sud u Trebinju presudio u korist JKP “Vrelo” Čajniče

24.04.2012.

JKP Vrelo

ČAJNIČE – Komunalnu djelatnost na prostoru opštine Čajniče obavljala su istovremeno dva preduzeća, staro “1 Mart” i novosnovano “Vrelo”, što je kod gradjana ovog mjesta uzrokovalo zbunjenost i neposlušnost na naplatu računa, koje su dobijali mjesečno od pomenutih firmi. Najveći spor vodjen je oko pitanja vodovodne mrežeodnosno u čijoj je nadležnosti prikupljanje, prečišćavanje i snabdijevanje vodom?! Ovu polemiku riješio je konačnom presudom Okružni sud u Trebinju.

 Naime, poništen je Zahtijev radnika “1 Marta”, kojim se zahtijevalo brisanje iz sudskog registra Javnog komunalnog preduzeća “Vrelo”, kao i brisanje djelatnosti ovog preduzeća, odnosno prikupljanje, prečišćavanje i snabdijevanje vodom.

Sud je uvidom u sudski registar utvrdio, da je JKP “Vrelo” osnovano u ovom Sudu na osnovu Odluke Skupštine Opštine Čajniče, a uvidom u registrovane komunalne djelatnosti utvrdjeno je prikupljanje, prečišćavanje i snabdijevanje vodom. Skupština Opštine Čajniče je Odlukom o prenosu prava upravljanja i održavanja vodovodnih sistema na području opštine Čajniče, dala na upravljanje i održavanje komunalne objekte i uredjaje individualne potrošnje  novoosnovanom JKP “Vrelo”.

Kako su osnivački i drugi akti JKP “Vrelo-Čajniče” doneseni u skladu sa odredbama Zakona o komunalnim djelatnostima, koji je važio u trenutku njihovog donošenja, a i u skladu sa sada važećim Zakonom o komunalnim djelatnostima i zbog svega gore navedenog, Sud je utvrdio i proglasio nevažećim i neosnovanim Zahtijev predlagača “1 Marta” za brisanje iz sudskog registra JKP “Vrelo”, te brisanje djelatnosti ovog preduzeća “prikupljanje, prečišćavanje i snabdijevanje vodom”, navodi se u riješenju Okružnog privrednog suda u Trebinju.