Bogoslovi proslavili Krsnu Slavu

12.05.2012.

 

bogoslovija-foca

FOČA – Pravoslavni bogoslovski fakultet “Sveti Vasilije Ostroški” i Pravoslavna bogoslovija “Sveti Petar Dabrobosanski” u Foči danas su proslavili krsnu slavu Vasilijevdan.

Obje ustanove osnovane su u ratnim godinama, a danas se na njima školuje 95 bogoslova i 497 studenata na prvom ciklusu studija iz svih krajeva svijeta.

Dekana fakulteta Boris Brajović rekao je da nastavu organizuju po bolonjskom procesu na tri studijska programa u Foči i Doboju, te da organizuju i drugi i treći ciklus studija, na kojima se obrazuje 120 studenata.

“U Foči imamo četvorogodišnji opšti smjer i trogodišnji pastirski smjer. Prošle godine otvorili smo i Studijski program za crkvenu umjetnost i slikarstvo sa sjedištem u Doboju”, rekao je Brajović.

On je rekao da su 18 godina studenti i profesori posvetili Republici Srpskoj, sa kojom su stasavali u uglednu visokoškolsku instituciju.

“Vodilja maksima nam je `Sve za Republiku, Republiku ni za šta` zato što smatramo da smo kao ustanova ugradili sebe u Republiku Srpsku”, rekao je Brajović i dodao da će sve publikacije i knjige koje budu izdavali u ovoj godini biti pod ovim sloganom.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković rekao je da je završen projekat rekonstrukcije zgrade fakulteta u centru Foče, čiju kupovinu je pomogla Vlada Republike Srpske, a sada se iznalaze mogućnosti da obezbijede novac za rekonstrukciju i opremanje kako bi se moglo početi sa odvijanjem nastave.

“Na putu smo da obezbijedimo kreditna sredstva tako da vjerujemo da će zgrada biti useljiva u narednoj godini na ponos svih nas”, naglasio je Novaković.

Fakultet je ostvario saradnju sa Atinskim i Moskovskim bogoslovskim fakultetima, kao i sa Bogoslovskim fakultetom “Andrej Šaguna” Rumunske pravoslavne crkve iz Sibija.

“Jedan od vidova je razmjena naučnih časopisa, što omogućava našim nastavnicima brži put do sticanja viših zvanja”, ističe Aurel Pavel, dekan Bogoslovskog fakulteta “Andrej Šaguna” iz Sibija.

Na svečanoj akademiji uručene su i diplome za 46 studenata koji su školovanje priveli kraju.

U Upravi fakulteta kažu da je sve više zainteresovanih za studiranje na ovoj visokoškolskoj ustanovi. U planu je otvaranje četvrtog odsjeka za crkveno pravo i administraciju i osnaživanje postojećih sa savremenom opremom i usavršavanjem kadrova i studenata.