SNSD ima 41,7 odsto, SDS 21,6 odsto opredijeljenih

31.05.2012.

dijagram statistike glasanja

ZANIMLJIVOSTI – Najviše glasova opredijeljenih birača na parlamentarnim izborima u Republici Srpskoj, ukoliko bi oni bili održani iduće nedjelje, dobio bi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za koji bi glasalo 41,7 odsto i Srpska demokratska stranka (SDS) za koju bi glasalo 21,6 odsto.

Pokazali su to rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je za “Glas Srpske” uradila agencija “Ipsos Stratedžik marketing”. Istraživanje je obavljeno u periodu od 16. do 21. maja ove godine.

Od 46 odsto opredijeljenih birača njih 7,1 odsto bi glasalo za PDP. DNS bi dobio 6,6 odsto, DP 4,5 procenata, a SP 4,4 odsto glasova opredijeljenih birača.

Za SRS RS bi glasalo 3,9 odsto, SRS “Dr Vojislav Šešelj” 3,3 odsto, NSP 2,9 odsto, SDP 1,9 odsto, a za ostale političke partije 2,1 odsto opredijeljenih stanovnika.

Rezultati istraživanja su pokazali da veliki broj građana ne bi izašao na izbore i da značajan broj ne zna za koga bi glasali.

Da ne bi izašli na izbore izjasnilo se 24 odsto stanovnika RS, 22 odsto je neodlučnih, a osam odsto je odbilo da odgovori kojoj stranci bi ukazali povjerenje.

Zbog trenutno malog broja opredijeljenih birača koji čini tek 46 odsto populacije sa pravom glasa rejtinzi stranaka se mogu znatno izmijeniti kako se vrijeme izbora bude približavalo.

Neopredijeljeni glasači (22 odsto) će vjerovatno izaći na izbore, ali trenutno ne znaju za koga će glasati i to glasačko tijelo može znatno uticati na promjene rejtinga političkih partija.

Posljednje istraživanje pokazuje da je došlo i do promjena raspoloženja u biračkom tijelu u odnosu na rezultate ispitivanja javnog mnjenja koje je za “Glas Srpske” u novembru prošle godine takođe obavio “Ipsos Stratedžik marketing”.

Podrška opredijeljenih građana SNSD-u pala je za 13,3 odsto, dok najveći rast podrške imaju DNS i SDS za koje bi glasalo po 2,6 odsto više birača nego u novembru prošle godine.

Rejting SRS “Dr Vojislav Šešelj” porastao je za 2,3 odsto. SRS RS i NSP za po 1,9 odsto. Za oko pola procenta podrška je porasla i DP-u i SP-u, a za jedan odsto PDP-u. Za 1,1 procenat pala je podrška SDP-u.

Rezultati istraživanja pokazuju da su među opredijeljenim biračima građani koji bi glasali za SDS i SNSD najsigurniji u svoj izbor. U svoj izbor sigurno je 80 odsto glasača SDS-a i 79 odsto građana koji bi glasali za SNSD.

U svoj trenutni izbor stranke sigurno je i 74 odsto građana koji bi glasali za DNS, te 68 odsto onih čiji je izbor PDP.

U ukupnoj populaciji svih glasača, a ne samo opredijeljenih, SNSD bi dobio podršku 19 odsto, a drugi je SDS sa deset odsto podrške.

U ukupnoj populaciji po tri procenta glasova dobili bi DNS i PDP, a po dva odsto DP, SP, SRS RS i SRS “Dr Vojislav Šešelj”.

Kada je riječ o ukupnoj populaciji za četiri odsto je došlo do povećanja onih koji su se izjasnili da neće glasati, a broj neodlučnih je takođe smanjen za četiri procenta.

Bez podrške
Tri stranke koje su prilikom istraživanja ponuđene građanima kao opcije za koje bi eventualno glasali nisu dostigle nijedan odsto podrške ukupne populacije RS.

U pitanju su Narodna demokratska stranka, Srpska napredna stranka i Stranka demokratske akcije.