Bh. građani među „najjadnijima“

Agencije - 07. juna 2012. 058.ba

BiH

ZANIMLJIVOSTI – BiH je svrstana na spisak 20 „najjadnijih“ zemalja svijeta, prenijela je agencija Reuters.

S indeksom siromaštva, koji iznosi 47,1 odsto, stopom inflacije od 3,8 procenata i nezaposlenošću od 43,3 odsto, naša država našla se u društvu s Kenijom, Zimbabveom i Iranom.

U poređenju sa zemljom u kojoj živimo, indeks siromaštva niži je čak i u ratom razorenom Avganistanu (42,7 odsto), a nezaposlenost u toj azijskoj državi iznosi 37 odsto, što je, takođe, manje nego u BiH.

Uz ove ekonomske parametre o zemljama, prikazana je i fotografija iz svake države pojedinačno, a na slici iz BiH nalazi se starica koja bespomoćno posmatra poplavom uništenu kuću.

Ni sindikalni radnici ni predstavnici udruženja za zaštitu potrošača nisu iznenađeni činjenicom da je BiH svoju poziciju „zauzela“ u top 20 „najjadnijih“ zemalja svijeta.

„Svakodnevno naši građani po kontejnerima traže otpatke hljeba kojima će da se prehrane. Stoga uopšte nisam iznenađena što smo na toj listi, ali se nadam da to nećemo shvatiti samo kao informaciju, već kao vodilju da se previše bavimo politikom, a ne ekonomijom i planovima razvoja. Dovoljno smo samo definisali koliko smo siromašni“, upozorava Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana DON Prijedor.

Indeks siromaštva niži je čak i u ratom razorenom Avganistanu i iznosi 42,7 odsto

Sličnog je stava i Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, koja kaže da sindikalni radnici odavno upozoravaju na probleme kojima se bavilo i ovo istraživanje.

„Naš vapaj, koji vrlo jasno upućujemo, ide upravo u tome pravcu, ali je problem što vlasti ništa ne čine da se ta situacija mijenja. Posljednje mjerenje Svjetske banke je takođe potvrdilo istu tu sliku o kojoj sada govorimo. BiH je zemlja političke nestabilnosti, što dodatno usložnjava dramatičnu ekonomsku sitauciju“, kritikuje Mišićeva.

Sa druge strane, Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, ne slaže se da je BiH zaslužila poziciju jedne od najjadnijih zemalja, ali ni on ne kaže da je u našoj zemlji život lak.

„BiH se nalazi u donjem dijelu ljestvice srednje razvijenih zemalja. Dakle, izašla je iz kategorije nerazvijenih“, naglašava Čičić.

Gdje mi to zaista živimo, najbolje zna 542.742 nezaposlenih u državi u kojoj je za sindikalnu potrošačku korpu mjesečno neophodno izdvojiti 1.793 marke.

Ekonomski parametri naše zemlje u procentima

Indeks siromaštva – 47,1

Nezaposlenost – 43,3

Stopa inflacije – 3,8

„Najjadnije“ države

Avganistan
Bjelorusija
BiH
Burkina Faso
Džibuti
Haiti
Iran
Jemen
Kenija
Lesoto
Kosovo*
Liberija
Namibija
Nepal
Pojas Gaze
Zimbabve
Senegal
Turkmenistan
Svazilend
Maršalova Ostrva

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,