Lažni spomenici za lažne žrtve

04.06.2012.

Odbornici Skupštine opštine Višegrаd
VIŠEGRAD – Tvrdnje da je u Višegradu izvršen zločin genocida i da je stradalo 3.000 Bošnjaka nisu tačne i imaju za cilj da promijene i lažiraju istoriju i karakter odbrambeno otadžbinskog rata, zaključeno je danas na vanrednoj sjednici opštinskog parlamenta.

Odbornici su zatražili da se ukloni spomenik postavljen 26. maja, na kome je ispisan sporni tekst, ukoliko nema zakonsku dokumentaciju.

Ukoliko je spomenik postavljen sa valjanom dokumentacijom, onda sa njega treba da se izbrišu riječi „žrtvama genocida“ kojim se vrijeđa dostojanstvo srpskog naroda i izaziva rasna i vjerska mržnja, razrod i netrpeljivost.

Na vanrednoj sjednici opštinskog parlamenta predložena je i smjena predsjednika Skupštine opštine Bilala Memiševića, za koga odbornici opozicije tvrde da je i on kriv što je postavljen takav natpis na spomeniku.

Memišević je rekao da on nije autor teksta na spomen obilježju, već bošnjačke nevladine organizacije. Zahtjev za smjenu Memiševića nije dobio potrebnu većinu u lokalnom parlamentu.

Bošnjaci su na muslimanskom groblju Stražište u Višegradu podigli spomenik na kome piše da posvećen “žrtvama genocida”.

Najavljeno je da će u ovom slučaju biti pokrenut postupak protiv počinioca krivičnog djela.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Dražen Perendija je rekao da je natpis na spomeniku provokacija i rušenje teško stečenog mira u Višegradu.

Narodni poslanik Miroslav Kojić je ocijenio da je opasna podvala da je u Višegradu u toku rata stradalo 3.000 Bošnjaka.

Načelnik opštine Tomislav Popović je rekao da se problem mora riještiti mirnim i razumnim putem i da je on o svemu obavijestio i nadležne republičke institucije.

On je podsjetio da niko od organizatora opštini nije podnio zahtjev za podizanje spomenika, niti ih je upoznao sa tekstom na njemu.