Osveštan novoizgrađeni hram

10.06.2012.

Hram u Obrtićima

ROGATICA – Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj osveštao je danas novoizgrađenu Crkvu Svih Svetih u Obrtićima kod Rogatice. Nakon osveštanja hrama, vladika Nikolaj služio je Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje 10 sveštenika i jednog đakona Mitropolije dabrobosanske.

Nakon liturgije, obavljena je slavska litija oko hrama, prelomljen slavski kolač i osveštano slavsko žito.

Vladika Nikolaj je na liturgiji nadležnog sveštenika Borisa Banduku odlikovao činom protojereja.

Protojerej Boris Banduka rekao je novinarima da je izgradnja hrama počela prije dvije godine, 2010, kada su osveštani temelji, a prošle godine crkva je ukrovljena.

Zlatnim ordenom Svetog Petra Dabrobosanskog odlikovan je kum osveštanja Hrama Veljko Hršum iz Skoplja, koji je rodom sa ovih prostora, a koji je najveći priložnik za izgradnju hrama.

Srebrenim ordenom Svetog Petra Dabrobosanskog odlikovan je predsjednih Građevinskog odbora za izgradnju hrama Mirko Šarović, koji je i kumovao krstovima na hramu.

Zlatnu plaketu Svetog Petra Dabrobosanskog dobio je kum polijeleja Nahod Vuković, koji je i jedan od darodavaca zemlje na kojoj je izgrađen hram.

Ova plaketa dodijeljena je i kumu temelja hrama Zoranu Ješiću, te Momiru Šaroviću.

Srebrena plaketa Svetog Petra Dabrobosanskog dodijeljena je članu Građevinskog odbora za izgradnju hrama Danki Sokolović.

Uručene su i brojne gramate, priznanja i zahvalnice.

Nakon osveštanja hrama i slavskog obreda održana je svečana akademija na kojoj je u ime mitropolita Nikolaja prisutne pozdravio protojerej stavrofor Ranko Bilinac.