Parlament Srpske po učinku jedan od najmodernijih u Evropi

12.06.2012.

Igor Radojičić otvara izložbu

FOČA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić otvorio je večeras u Muzeju “Stara Hercegovina” u Foči izložbu dokumenata povodom 20 godina postojanja i rada parlamenta Srpske. Radojičić je na otvaranju ove izložbe fotografija, novinskih članaka, arhivskih dokumenata, istakao da je tokom 20 godina parlament Srpske imao mnogo izazova, da je sazrijevao, jačao i napredovao u težnji da Republika bude ustavno-pravno bolja i uspješnija.

“Oni koji su bili pioniri ovog poduhvata uradili su izuzetno važan i hrabar posao za srpski narod. Danas se parlament Republike Srpske po svom učinku i organizaciji može uporediti sa najmodernijim evropskim parlamentima”, rekao je Radojičić.

On je podsjetio na brojne teške, istorijske prelomnice važne za opstanak naroda i Republike Srpske, a između ostalog na “Vens Ovenov plan”, kada je parlament odbio to rješenje, te izazove Dejtonskog sporazuma, poslijeratnog nametanja brojnih zakona Republici Srpskoj.

“Danas je sasvim druga situacija, ulazimo u jednu mirniju fazu, naši napori i prioriteti su usmjereni prema članstvu u EU. Danas smo sa OEBS-om potpisali memorandum o razumijevanju, radimo jedan projekat sa EU, biće tu još posla kako bi ustavno-pravno uređenje u Republici Srpskoj bilo što bolje i organizovanije”, naglasio je Radojičić.

Među brojnim posjetiocima izložbe i predstavnika javnog života Foče večeras je bio i Petko Čančar, poslanik prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, i jedan od autora prvog Ustava Srpske.